Diari La Veu del País Valencià
És viable un III Botànic sense Podem i Esquerra Unida a Les Corts?

La setmana passada va transcendir una enquesta interna de Compromís en què s’alimentava la possibilitat de reeditar un tercer Botànic sense la presència de la coalició entre Podem i Esquerra Unida a Les Corts, que podria quedar per sota de la barrera del 5%. Es tracta d’un desenllaç remot, atès que la majoria d’enquestes confien en la supervivència de la coalició, però totes situen el vot no molt per damunt del percentatge indicat.

Davant aquests estudis, cal plantejar-se què passaria amb la continuïtat del Botànic si aquesta coalició no accedeix a les Corts Valencianes. El politòleg Juan Rodríguez Teruel, de la Universitat de València, considera que aquesta teoria no és segura, però sí versemblant.

Segons indica, hi ha una petita variació de l’escenari actual respecte a fa uns mesos. Les enquestes apunten que Compromís podria resistir millor del que es preveia i que «el desgast de l’acció del govern valencià la pagaria Unides Podem, sobretot per l’efecte soroll que s’està produint arreu de l’Estat per les diferències entre Sumar i Podem». També pel fet que Yolanda Díaz, que a hores d’ara és un actiu electoral, «no incorpora Podem a Sumar, però sí Compromís, que al País Valencià és la seua força aliada», diu.

El politòleg considera que tot això pot afectar de ple la política valenciana. «Al costat de Yolanda Díaz hi ha un partit valencià que és un competidor nat contra Podem. I hi ha un elector que se sent molt d’esquerres i que aposta per Compromís degut a l’ampliació recent que ha fet a l’hora d’incorporar nous electors, i no tant per identificar-se amb la ideologia embrionària de Compromís, la del Bloc Nacionalista Valencià». Teruel apunta que aquesta suma de vots cap a Compromís aniria en detriment de Podem i Esquerra Unida, que es veuria perjudicat.

La possibilitat que hi haja III Botànic amb aquest escenari sense Podem i Esquerra Unida a l’hemicicle passaria perquè el PSPV fora la força més votada i perquè Compromís en siga la tercera, quedant per davant de Vox. Una tasca difícil, atès que la representació actual de la ultradreta a la cambra valenciana no és un reflex real, en tant que les eleccions es van celebrar a l’abril, i pocs mesos després, al novembre, Vox va duplicar el seu nombre de diputats al Congrés espanyol en detriment de Ciutadans. Tot i que la situació actual no és el de la tardor de fa quatre anys, el cert és que es dona per fet que Vox superarà els 10 diputats actuals a Les Corts.

Per salvaguardar el Botànic sense UP, Compromís hauria de capitalitzar molts vots d’aquesta coalició i el president Ximo Puig hauria de captar bona part dels sufragis que en altres circumstàncies, com ara a les eleccions espanyoles, anirien cap al PP i que fa quatre anys van anar cap a Cs. «No seria un vot ideològic, sinó de bona valoració del govern valencià», indica el politòleg consultat, que afirma que la hipòtesi és «versemblant», si bé de moment «tot es basa en l’especulació».

Comparteix

Icona de pantalla completa