Diari La Veu del País Valencià
Beneixida acollirà les I Jornades del teixit social de les comarques centrals del País Valencià

Les I Jornades del teixit social de les comarques centrals se celebraran a Beneixida (la Ribera Alta) aquest cap de setmana, 1 i 2 d’abril, al Poliesportiu Municipal, on s’ubica El Rebost de la Tia Cori, una de les potes, junt amb El Gesmiler, amb seu al poble veí de Cotes, de Tribu Can Pagès, el col·lectiu organitzador, que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament.

La iniciativa va arrencar fa quasi un parell d’anys quan el cuiner Francesc Sales, al capdavant d’El Rebost de la Tia Cori, i la mestra Marta Núñez, promotora d’El Gesmiler, un hort dedicat a l’aprenentatge dels xiquets en contacte amb la natura, un lloc d’oci saludable on els infants poden jugar lliurement, van crear Can Pagès com a homenatge a un amic, Pau Micó, que els va suggerir la idea i el nom tot just abans de morir a causa d’un càncer de pulmó.

Micó, que havia viscut algunes experiències d’aquesta classe a Catalunya, volia que els infants i els joves pogueren gaudir d’espais en què trobaren activitats d’esplai diferents de les habituals, més orientades a la creativitat, la formació interdisciplinària i el coneixement de l’entorn. D’ací va sorgir el col·lectiu Tribu Can Pagès, perquè com assenyala un proverbi africà, «per a educar un xiquet, cal tota la tribu», una màxima que aplicada al nostre àmbit fa referència a la necessitat d’involucrar tota la família i l’entorn en aquesta tasca complexa.

Mural al Rebost de la Tia Cori de Beneixida en què apareixen els productors del País Valencià amb els quals treballen

Ara, a més de Francesc i Marta, en formen part Soraya Ruiz, Rubén Saribektian, Ana Ramos, Joan Vallés, Manel Bataller i Paul Brunker. Un grup de persones entusiastes que des de fa un temps ofereixen, d’una banda, les propostes educatives esmentades, tallers de cuina local i de temporada a les escoles, en especial als tres Col·legis Rurals Agrupats (CRA) de la Vall Farta, i activitats d’acompanyament a l’estudi, que compaginen el reforç d’assignatures amb el joc i l’esport. I, d’altra banda, un espai gastronòmic amb productes de proximitat i sostenibles del País Valencià.

Les jornades tindran lloc al voltant d’El Rebost de la Tia Cori, al Poliesportiu de Beneixida

Aquest ha estat el germen de les I Jornades del teixit social de les comarques centrals, que té l’objectiu de fer xarxa entre professionals i empreses dels pobles dedicades als productes locals i associacions cíviques que s’esforcen per mantindre la vida social als municipis i evitar la despoblació. Així, durant dos dies, hi haurà estands informatius i d’artesania, tasts, xerrades, tallers, esports, espais culturals i espais d’infantesa.

Marques d’empreses de productes de proximitat valencianes

Una intensa programació per a unes jornades que volen amerades de «concòrdia», remarquen Marta i Francesc, perquè creuen fermament en aquest valor i també en honor de la tia Cori, hipocorístic de Concòrdia, qui va ensenyar a aquest últim la cuina tradicional que practica a l’espai que duu el seu nom.

Comparteix

Icona de pantalla completa