Diari La Veu del País Valencià
Oriola comptarà amb una candidatura en què confluirà tota l’esquerra alternativa

Oriola, amb 80.000 habitants i capital del Baix Segura, serà una de les poques grans ciutats valencianes que comptarà amb una candidatura en què confluiran totes les forces ubicades a l’esquerra del PSPV. Per primera vegada, Cambiemos, marca local de l’esquerra alternativa, aconseguirà aglutinar totes les principals formacions pròximes a aquest àmbit en una candidatura que tornarà a liderar Karlos Bernabé.

En un primer moment aquest lideratge l’havia d’exercir la regidora María García Sandoval, qui va fer un pas al costat per problemes de salut, fet que ha animat Bernabé a tornar a presentar-se. Amb ell hi aniran la professora Leticia Pertegal, també experta en gestió del patrimoni; el politòleg Enrique Montero i l’esmentada María García.

La candidatura estarà integrada també per membres de Podem, d’Esquerra Unida i de Compromís. És la primera vegada que se sumen tantes formacions. El 2015, Cambiemos va incorporar Esquerra Unida i Els Verds i va traure dos regidors gràcies als 2.680 vots que va aconseguir. Pel seu compte, Ganemos, marca amb què es presentava Podem, va aconseguir 931 vots i Compromís 739, i quedaven ambdues formacions sense representació. El 2019, Cambiemos va incloure Podem i va traure tres regidors amb 3.695 vots, mentre que Compromís es va quedar amb 759 paperetes i sense representació. Aquest 28 de maig, a banda de Podem i d’Esquerra Unida, també s’hi sumarà Compromís a la confluència.

Aquesta suma ha sigut possible, segons fonts internes de la coalició, gràcies a la voluntat dels valencianistes d’arribar a un acord. Sense arrelament a Oriola per les circumstàncies hostils que presenta aquest territori castellanoparlant i tradicionalment conservador, militants com Denis Allso o com Marian Campello –referent de Més a la ciutat pròxima d’Elx– han contribuït a la confluència, que es va començar a construir en el moment en què Més va nomenar l’actual executiva després de la refundació que va resultar del congrés de juny del 2021, quan l’antic Bloc va canviar el seu nom per la marca actual.

Amb les altres formacions l’entesa ha sigut més automàtica. El candidat Karlos Bernabé forma part d’Esquerra Unida, mentre que María García sempre ha estat vinculada a Podem, si bé la relació amb el partit morat s’ha gestat més a nivell institucional –amb l’exvicepresident Rubén Martínez Dalmau, primer, i amb el seu substitut i actual candidat Héctor Illueca, després– que a nivell orgànic, atesa la manca d’estructura interna de Podem a Oriola.

Les previsions de Cambiemos són, com a mínim, conservar els tres regidors que van aconseguir al 2019. Ja no compten amb la participació del Partido de la Costa, que va trencar amb Cambiemos arran de la moció de censura d’abril de l’any passat, que va situar en l’alcaldia la socialista Carolina Gracia després d’un pacte amb Ciutadans per desallotjar-ne el PP. Aquesta moció va ser possible gràcies al suport de Cambiemos, tot i que l’entesa no s’ha perpetuat després que la marca de l’esquerra alternativa haja denunciat l’incompliment dels pactes acordats amb l’alcaldessa actual per fer possible el relleu a l’alcaldia.

Fruit d’aquest distanciament hi ha el fet que la primera edil no haja aconseguit sumar majoria per aprovar els pressupostos després de no haver satisfet les demandes de Cambiemos. Entre aquestes hi ha l’impediment d’urbanitzar Cala Mosca, l’últim espai de platja verge al municipi; o la recuperació del sòl del convent de Sant Domènec.

Mentrestant, a Oriola es preveu que el PP guanye les eleccions amb comoditat i que recupere l’alcaldia amb l’ajuda de Ciutadans o de Vox. Curiosament, la capital del Baix Segura podria ser una de les poques en què Cs mantinga representació durant la propera legislatura gràcies a l’arrelament del partit a la ciutat, integrat per militants amb presència política històrica i patrocinat en bona part per l’empresari José Alcántara, qui ha estat acusat de projectar una xarxa clientelar a través d’aquest partit i d’altres formacions precedents com el Centro Liberal Renovador.

El PP, al seu torn, es podria veure afavorit pel desgast que l’alcaldia ha generat en el PSPV, que fins i tot compta amb militants i simpatitzants que han discrepat obertament amb la gestió de Carolina Gracia. Cambiemos també podria aprofitar aquesta conjuntura i sumar vots amb què no ha comptat en exercicis electorals anteriors.

Comparteix

Icona de pantalla completa