Diari La Veu del País Valencià
Compromís s’abstindrà davant la reforma de la llei del només sí és sí

Els partits territorials amb representació al Congrés dels diputats es troben dividits davant la reforma de la llei del només sí és sí plantejada pels socialistes al Congrés: el PNB i PDeCAT han anunciat el seu suport a la tramitació de la proposta socialista, Més País i Compromís opten per abstindre’s, i el BNG i la CUP la rebutgen. Esquerra Republicana i EH Bildu es reserven el seu vot, però ja van advertir que no donaran suport a la reforma mentre no hi haja unitat al si del Govern espanyol.

Precisament, el portaveu parlamentari de Més País, Iñigo Errejón, ha qualificat «d’irresponsabilitat» que l’Executiu haja traslladat les seues diferències al bloc d’investidura i que estiga obligant els grups a posicionar-se en aquest tema. I és per això, segons ha explicat, Més País s’abstindrà en la votació de la presa en consideració d’aquesta reforma.

A més, Errejón, ha qualificat de «terrible» que aquest debat es produisca «a la vespra del 8M», un dia que «cristal·litza i simbolitza moltes lluites quotidianes» del moviment feminista. Segons el seu parer, aquesta divisió de l’Executiu ha generat també «divisió en el feminisme», perquè ha provocat «unes formes, uns temps i unes actituds que no pròpies dels moviments socials» i que, segons ha indicat, «dificulten la possibilitat d’acord».

En els mateixos termes ha parlat el portaveu parlamentari de Compromís, Joan Baldoví. El partit valencià també ha anunciat la seua abstenció i el diputat també ha lamentat que aquest tema estiga suposant no només «la divisió del Govern i del bloc d’investidura», sinó també «del feminisme».

A Baldoví, alhora, li dona «una mica de vergonya» que PSOE i Podem s’estiguen «tirant el feminisme al cap els uns als altres» i que estiguen «intentant repartir carnets de feminisme» quan, segons ha advertit, «hi ha moltes més feministes al món». A més, ha lamentat la situació en la qual queda el PP en aquest debat. «Uns senyors que van votar no a la llei i que no tenien cap interès en el fet que tirara avant, es presentaran hui com els salvadors de les dones», ha assenyalat.

Per contra, el BNG votarà en contra de tramitar la reforma. En el seu cas, veuen «inacceptable» la posició del PSOE davant el debat d’aquesta reforma i la seua intenció de traure-la avant amb les dretes, però també ha fet una crida a la «responsabilitat» cap a Unides Podem. El diputat de la formació gallega, Néstor Rego, ha criticat «l’encabotament» dels morats en la seua defensa «aferrissada» de la Llei del només sí és sí quan, segons pensa, és «evident» que té «febleses» i, per tant, és «necessari corregir». Rego ha insistit en la necessitat que els dos socis de Govern es posen d’acord en aquesta matèria.

La proposta socialista tampoc no comptarà amb el suport de la CUP que, segons ha indicat la seua portaveu parlamentària, Mireia Vehí, contempla la iniciativa com un «debat electoral», no comparteix la necessitat de pujar les penes mínimes i creu que «no té sentit» incloure ara una disposició transitòria que val «per al passat, no per al futur».

El PSOE sí que comptarà amb el suport del PDeCat, que considera necessari corregir una situació que, considera, és «desagradable per a tots, també per al propi Ministeri d’Igualtat». El portaveu d’aquesta formació al Congrés, Sergi Miquel, ha assenyalat que és necessari el «major suport possible dels grups» perquè la modificació «es faça el més ràpidament possible» i que s’aconseguisca un «escenari més desitjable».

Al costat dels independentistes catalans, el PNB ha mostrat en aquestes setmanes el seu suport al fet que aquesta proposta siga tramitada al Congrés, i ha anunciat que presentarà una esmena al text per a introduir una disposició transitòria que evite les diferents interpretacions dels jutges que comporten reduccions de penes.

Per la seua banda, ERC i EH Bildu han supeditat la seua posició en aquest debat al fet que existisca un acord amb el Ministeri d’Igualtat per a dur a terme modificacions a la norma.

Comparteix

Icona de pantalla completa