Diari La Veu del País Valencià
Monòver convoca una manifestació «per un model energètic just»

La Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables, de la qual formen part la Plataforma Sòl Sostenible de Monòver (Vinalopó Mitjà) i Stop Pla Solar, ha convocat una manifestació el pròxim dissabte 4 de març, a les 12.00 hores, sota el lema «Renovables sí, però no així», per tal de reivindicar «una transició energètica justa i participativa».

Amb aquesta acció ciutadana, les entitats convocants volen manifestar el seu desacord amb l’aprovació, el 7 de gener del 2023, per part de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri espanyol per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, de les declaracions d’impacte ambiental dels projectes fotovoltaics PSF Elda, PSF Carlit i PSF Monòver.

El projectes sumen, amb altres de la zona, un total de 436 Mwpi, i ocupen 729 hectàrees dels termes municipals Monòver i el Pinós, al Vinalopó Mitjà, de les quals 519 hectàrees són productives, segons indiquen els convocants. «Cal afegir 69 quilòmetres de línies d’altra tensió per a evacuar l’energia cap a les subestacions d’Elda i Novelda, que dupliquen les conduccions elèctriques. Així, contemplen talar al voltant de 60.000 ametlers i quasi 200.000 plantes de vinya, i alterar per a sempre les formes de vida, el paisatge, l’economia, els espais naturals protegits i altres trets identitaris del territori», denuncien.

Alhora, les megaplantes solars ocupen l’extensió de més de 520 camps de futbol i multipliquen per cinc la superfície del nucli urbà de Monòver, segons la Plataforma Sòl Sostenible Monòver.

Com a propostes alternatives, les organitzacions ciutadanes convocants reivindiquen prioritzar el sòl ja construït i o degradat, fer estudis previs del territori, fomentar l’autoconsum energètic i impulsar les comunitats energètiques. Aquesta acció es planteja per a unir els municipis i sumar accions amb les administracions locals i territorials, per tal de promoure un altre model energètic vertaderament sostenible.

La manifestació començarà al Camp de Marín (Ronda de la Constitució, 28) i culminarà a l’Ajuntament de Monòver. Prèviament s’instal·larà una taula informativa al Mercat de la localitat. En acabar, es visitarà l’espai memorialista del Fondó, a l’entorn del qual es projecta construir una estació elèctrica transformadora.

Comparteix

Icona de pantalla completa