Diari La Veu del País Valencià
L’agrupació socialista d’Alacant s’enfronta amb Ana Barceló per la llista electoral

Les relacions entre la candidata a l’alcaldia d’Alacant per part del PSPV, Ana Barceló, i l’executiva local, es tornen a complicar. L’exconsellera de Sanitat, actual síndica socialista a les Corts, va ser la candidata designada pel dirigent del partit i president de la Generalitat, Ximo Puig, en una operació que l’executiva local del PSPV a la ciutat, dominada per l’exsenador Ángel Franco, havia de tindre contraprestacions.

Franco, que controla l’agrupació local des de finals dels huitanta a còpia de controlar les assemblees locals per tal que els militants pròxims a la seua figura acaben ocupant els espais de poder, va ser definit per Ana Barceló, tot just quan va assumir la candidatura, com «un militant de base» del PSPV local. No era, ni de bon tros, una descripció correcta, però es va fer per mirar de buscar la pau davant els interessos que des d’un primer minut han separat tots dos. Si Barceló vol una llista amb persones pròximes als llocs de capçalera, inclosos alguns candidats independents, Franco vol continuar manant amb una llista electoral amb una majoria de peons que garantisquen la perpetuïtat del seu domini.

És en aquest punt que s’explica l’últim episodi de la disputa. En la matinada de diumenge a dilluns es va saber que l’agrupació local del PSPV a Alacant havia votat de manera massiva els aspirants pròxims a Ángel Franco per a ocupar els primers llocs de la llista i que aquesta, tot i estar liderada per Barceló, tinguera en aquests militants orgànics un contrapès evident. Entre aquests peons hi ha el portaveu actual, Miguel Millana; l’exregidor Fernando Marcos o els regidors actuals Raúl Ruiz i Llanos Cano.

L’operació responia al funcionament habitual de Franco, acostumat a guanyar assemblees gràcies a la mobilització de la militància, garantida per ell mateix. L’objectiu sembla evident: legitimar democràticament els aspirants a ocupar els primers llocs de la llista i posar en entredit el desig de Barceló, que vol rodejar-se de candidats pròxims, més connectats amb la societat civil que amb el partit i, si cal, desvinculats del PSPV.

Fruit d’aquest conflicte és el fet que l’executiva del partit per a aprovar definitivament la llista ha sigut ajornada al 6 de març. Fins aleshores, ambdós sectors s’hauran de posar d’acord. De moment, el sector de Franco ja ha fet una concessió, que és avalar la consellera d’Universitats Josefina Bueno com a cap de llista de la demarcació d’Alacant per a les eleccions valencianes, un desig clar del president Ximo Puig. Cal tindre present que en la votació celebrada aquest diumenge per a dissenyar les llistes, Bueno ni tan sols figurava com a aspirant a la llista a les Corts valencianes, quan tothom dona per fet des de fa temps que serà ella qui l’encapçale.

Comparteix

Icona de pantalla completa