Diari La Veu del País Valencià
Juristes Valencians denuncia «discriminació absoluta» contra el País Valencià

L’Associació de Juristes Valencians ha organitzat aquest diumenge una concentració en la plaça de la Mare de Déu de València per a denunciar «discriminació absoluta» del Govern espanyol i del Congrés dels Diputats cap a «l’agenda valenciana de necessitats socials», amb recalcament en el reconeixement del dret civil valencià per a «acabar amb anys d’autogovern retallat» del País Valencià.

D’aquesta manera, desenes de persones han protestat sota el lema «Valencians, dignitat: sí» per a exigir un finançament just, el reconeixement del Dret Civil valencià i l’avançament en el Corredor Mediterrani, així com per a oposar-se a la «situació molt preocupant» del Transvasament Tajo-Segura o del servei de Rodalia.

Entre els assistents, es trobaven el diputat de Compromís en el Congrés dels Diputats, Joan Baldoví; la diputada de Podem en el Congrés Rosa Medel; el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; l’alcalde de València, Joan Ribó; la vicealcaldessa de València Sandra Gómez; el exconseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, la portaveu adjunta del PP a l’Ajuntament de València i subsecretària del PPCV, María José Ferrero, entre altres.

El president de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella, ha denunciat que els valencians estan «profundament molestos» amb «l’actitud dels polítics» del Congrés dels Diputats i del Govern espanyol «respecte a l’agenda valenciana de necessitats socials». «Aquesta situació es veu agreujada des de fa set anys amb una pèrdua molt rellevant d’autogovern, després que unes sentències de l’any 2016 van anul·lar el Dret Civil valencià previst en l’Estatut», ha denunciat.

En aquesta mateixa línia, ha lamentat que, «des de fa tres anys, no s’ha fet res pel Dret Civil valencià», i ha defensat que, si s’inclogués en la reforma de l’article 49 que es tramita en aquests moments en el Congrés dels Diputats, els valencians «tindrien un dret de més família més directe i útil com altres sis comunitats autònomes d’Espanya, o seria possible fer canvis en el sistema successori actual».

Segons el seu parer, «encara que PSOE i PP estatals venen molt per València no estan fent prou», i «no han canviat de criteri» per a incloure el Dret Civil valencià en la Constitució. En aquest punt, Chirivella ha criticat al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que, «després de set anys d’autogovern retallat, no estiga pressionant amb molta més energia davant del Govern espanyol».

D’altra banda, Chirivella ha criticat que al País Valencià «existeix un enorme dèficit d’inversió de l’Estat en la Comunitat, especialment a la província d’Alacant, amb un model financer caducat des de 2014 que no s’acaba de corregir mai; estem en una situació molt preocupant respecte a les infraestructures ferroviàries, amb un servei de Rodalia que fan impossible poder traslladar-se al sud de la província d’Alacant i al nord de Castelló, i el Corredor Mediterrani mai no acaba de concloure’s».

Per la seua part, Joan Baldoví ha assenyalat que la solució «fàcil i ràpida» per a incloure el Dret Civil valencià en la reforma de la Constitució és «votar l’esmena presentada per Compromís». «Llavors tindrem capacitat per a recuperar el nostre Dret Civil», ha asseverat, i ha remarcat que «el que no li agrada» són «moltes fotos, però pocs vots». «El que han de fer els diputats en el Congrés és votar com a valencians i votar el Dret Civil valencià perquè existeix la possibilitat que els valencians ho recuperem», ha afegit.

Vicent Soler ha apuntat que la «raó» d’aquesta concentració és «molt senzilla»: «S’ha avançat molt en drets civils, individuals, socials i col·lectius, però en aquest procés de consecució de nous drets hi ha algunes assignatures pendents». «En el cas dels valencians, costa pocs diners i molta voluntat política aconseguir equitat de tractament dels drets històrics amb el Dret Civil valencià», ha declarat.

«Es tracta d’una anomalia constitucional perquè no pot ser que unes comunitats autònomes tinguen uns drets i la Comunitat Valenciana no els tinga», ha censurat, al mateix temps que ha recalcat que la reforma constitucional «necessita les majories suficients». «Estem atrapats, però els valencians tenim ganes de solucionar problemes enquistats que no tenen cap sentit, ni tan sols des de la filosofia constitucional», ha conclòs.

Així mateix, Joan Ribó ha considerat «totalment intolerable» que «els dos grans partits a nivell estatal –PSOE i PP– compten un cosa i quan arriben al Congrés dels Diputats facin altra». «Ja està bé que quan la gent diga una cosa, quan passe la Foia de Bunyol canvie d’opinió, i a Madrid diga una altra cosa», ha criticat.

Finalment, Sandra Gómez ha destacat que el reconeixement del Dret Civil valencià és «una qüestió d’igualtat». «Aquesta és una ocasió per a fer un gran pacte entre tots partits nacionals», ha proposat, al mateix temps que ha conclòs que el País Valencià «no vol ser més que ningú, però sí que es reconega el Dret Civil valencià per a acoblar les noves lleis a les actuals necessitats».

Comparteix

Icona de pantalla completa