Diari La Veu del País Valencià
Montesa Territori Viu i AE-Agró s’oposen a la MAT Almansa-Montesa

Montesa Territori Viu i Acció Ecologista-Agró s’oposen a l’aprovació de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) del projecte «Planta solar fotovoltaica Almansa I, de 100 MWp, al terme municipal d’Almansa, i les seues infraestructures d’evacuació, als termes municipals d’Almansa, la Font de la Figuera, Moixent, Vallada i Montesa», publicada al Butlletí Oficial de l’Estat el passat 3 de febrer.

Totes dues entitats assenyalen que el primer que sorprén és «la contradicció de les paraules de la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, en el Congrés dels Diputats el 2 de novembre del 2022, quan afirmava que “les línies de molt alta tensió que pretenen l’evacuació de la generació produïda a grans distàncies”, com ara la plantejada per Premier d’Almansa a Montesa de 400kV, “no poden ser privades i el seu alt impacte fa difícil que puguen suportar una evaluació ambiental favorable”».

A més, consideren que la DIA «té molts punts febles i afecta negativament la comarca de la Costera» i que «el projecte és inviable tècnicament», tant si es fa amb torres d’alta tensió com si es fa soterrat, ja que «la infraestructura hauria de travessar nou vegades el gasoducte i el transvasament soterrats, a més de travessar dues vegades per davall de la via del tren i travessar fins a 16 barrancs i desenes de parcel·les amb habitatges».

Espai saturat d’infraestructures

En aquest sentit, denuncien «la saturació d’infraestructures en un espai tan reduït com és la Vall de Montesa», atés que «a l’altura de Moixent, de 2 km d’ample, s’ajunten l’autovia, amb les vies de servei i servituds, dues línies de ferrocarril (convencional i AVE), dues línies d’alta tensió, el gasoducte, el transvasament i la nova línia projectada», expliquen. D’altra banda, «en altres localitats de la vall existeixen altres línies d’alta tensió, fins a tres a Montesa i autovies com l’A7». Per això, afirmen que «la Vall de Montesa, declarada corredor prioritari d’infraestructures, ha arribat al límit de capacitat i haurien d’evitar-se noves infraestructures».

Les organitzacions assenyalen que, «tot i que en les al·legacions s’ha fet referència a aquesta situació», no hi ha hagut cap resposta, una cosa que «mostra que és difícil d’argumentar que no existeix saturació». «La línia, inclús soterrada, suposa un nou moviment de terres (vam patir el del gasoducte i el del transvasament) i una nova limitació a l’agricultura minvant la capacitat socioeconòmica de la comarca», asseveren. A més, està projectat «sobre Sòl No Urbanitzable Protegit, segons el planejament urbanístic municipal, i transcorre per l’Àrea estratègica 1 en la recàrrega d’aqüífers».

També indiquen que, segons el projecte amb la DIA favorable, «la línia es mantindria aèria al terme de la Font de la Figuera amb afeccions i expropiacions sobre terres cultivades, tot i considerar-se una unitat paisatgística de valor Alt o Molt Alt en el planejament urbanístic i l’existència de nius d’àguila reial i perdiuera».

Una nova agressió al paisatge

Cal afegir-hi, continuen, que a Montesa es construirà «una nova subestació, al costat de l’existent de Red Eléctrica Española, i dues noves línies aèries de 400kV», un fet que «suposarà una nova agressió al paisatge observat des de l’icònic mirador del Castell de Montesa, i més pressió sobre el territori just a les portes del seu únic Paratge Municipal Protegit: el Barranc de la Fos, on el Ministeri pretén bastir la presa de Montesa, amb pressupost assignat, que provocarà la inundació de centenars d’hectàrees cultivades a Vallada». A banda, es convertirà en «un nou nus d’evacuació de plantes solars i eòliques que es multiplicaran al voltant per a omplir la capacitat del nus».

Per això, ambdues associacions han demanat reunió amb el Departament de Paisatge i el de Medi Natural que seran, segons la DIA, els encarregats de donar viabilitat definitiva o no al projecte de línia de molt alta tensió (MAT).

Per part seua, Acció Ecologista-Agró ha tornat a sol·licitar una reunió amb la delegada del Govern espanyol i les associacions en defensa del territori per a exposar el problema de la saturació d’infraestructures que pateix la comarca. Però, assenyala que no els han convocat. «A la Delegació del govern espanyol no li interessa el que passa més enllà de la capital», rebla.

Totes dues entitats estan fent preparatius per a dur a terme els recursos, primer administratius, i posteriorment davant els tribunals.

Comparteix

Icona de pantalla completa