Diari La Veu del País Valencià
El sector valencià del metall afronta 2023 amb incertesa

El sector del metall al País Valencià afronta enguany amb «un panorama ple d’incertesa» després d’acabar 2022 amb un moderat increment del 4,6% de la seua activitat productiva, inferior al PIB xifrat en 5,2% i a l’augment experimentat en 2021 de l’11,2%.

A aquesta pèrdua de dinamisme del sector s’uneix un estancament en l’ocupació, que va acusar una pèrdua de 2.170 llocs durant el passat exercici anual, segons l’informe de conjuntura del sector metallmecànic de la Federació Empresarial Metal·lúrgica Valenciana (Femeval).

L’informe de la patronal del metall, corresponent al quart trimestre de l’any passat, destaca que les exportacions van recuperar xifres anteriors a la pandèmia en augmentar un 27,67%, enfront de la lleugera pujada del 4,44% en 2021 i a la caiguda del 18,55% en 2020.

Per al seu president, Vicente Lafuente, són «dades que es tradueixen en clarobscurs» perquè, encara que hi ha indicadors amb comportaments positius, «el clima d’incertesa continua sent molt alt i no hi ha plena confiança a aconseguir una estabilitat econòmica en el sector».

Segons el seu parer, davant aquesta situació es requereixen reformes estructurals clau, però davant el pròxim context electoral, que augura «ple de soroll i de falta de consens», veu altament improbable que s’adopten.

En concret, d’acord amb l’informe, el comportament de l’activitat per subsectors del metall va ser molt dispar. La maquinària i equip mecànic va patir una reculada de l’11,5% en l’acumulat de l’any, mentre que el material elèctric i electrònic va créixer una mitjana del 25%, i l’automòbil i els seus components va augmentar la seua producció un 17,4% després de sis anys adversos.

Respecte al nombre de persones ocupades, el metall va aconseguir un total de 191.217 en el quart trimestre del 2002, la qual cosa suposa una caiguda de l’1,12% respecte als tres mesos anteriors. Quant a la mitjana anual, va destacar la substancial pèrdua de 10.100 llocs de treball que va acusar la indústria (de 102.151 a 92.015) i el comerç del metall, mentre en les instal·lacions l’augment va ser de 2.625 i en la venda i reparació de l’automòbil de 7.600.

Per la seua part, les exportacions es van confirmar com el principal factor de creixement del metall en representar el 33% del total de les realitzades al País Valencià. L’augment va ser generalitzat en pràcticament totes les activitats, amb excepció dels vehicles i material ferroviari, que van caure. Va destacar, en canvi, la recuperació positiva de l’automòbil i els seus components amb un augment del 36,42%.

La xifra de negoci del sector va ser d’11.855 milions d’euros en 2022, la qual cosa en termes absoluts suposa 2.569 milions més que l’any anterior. Els productes metalmecànics exportats al Regne Unit van créixer a bon ritme, amb un 61,68% d’augment enfront del 32,34% dels venuts als Estats Units, dades que per a Femeval corroboren que es van superar els efectes negatius tant del Brexit com els de les passades polítiques proteccionistes nord-americanes.

Les empreses del metall valencianes van atorgar una nota mitjana del 6,5 sobre 10 punts a la situació econòmica actual, enfront del 6,4 del 2021. Per subsectors, entre les valoracions menys elevades van figurar les de la indústria (6,3), comerç del metall (6,6) i instal·lacions (7), per damunt del 5,9 de la venda i reparació d’automòbils pels dubtes que planteja el sistema de combustió a mitjà termini.

En general, Femeval adverteix que continuen els factors que distorsionen l’activitat de les empreses, encara que durant 2022 van disminuir els efectes negatius provocats per l’augment dels costos en matèries primeres i components, energia, transport i pels problemes amb el proveïment de subministrament.

Les seues expectatives de negoci es mantenen en un to negatiu o neutral, amb un valor de 49,47 punts sobre cent, atès que les empreses no tenen plena confiança a aconseguir un clima d’estabilitat econòmica en el sector. L’estimació en ocupació també és neutra, amb 51,12 punts, i els nivells de futures inversions són negatius (43,28).

Comparteix

Icona de pantalla completa