Diari La Veu del País Valencià
El Síndic de Greuges admet la queixa del Campello per immobilisme de la Conselleria davant l’abocador

El Síndic de Greuges del País Valencià ha admès a tràmit una queixa plantejada al gener per l’alcalde del Campello (l’Alacantí), Juanjo Berenguer (PP), contra la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, liderada per Isaura Navarro (Compromís), a la qual el primer edil recrimina la seua «inactivitat» enfront dels «problemes» que genera als veïns la planta de residus urbans i abocador de la partida de les Canyades.

En el seu escrit de queixa, Juanjo Berenguer, explicava al Síndic que en diverses ocasions havia sol·licitat reunions a la consellera en relació a les «molèsties» que genera la planta als veïns, «sense obtenir cap resposta fins al moment», segons ha informat el consistori en un comunicat. També ha sol·licitat inspeccions tècniques de la instal·lació, «de la qual únicament s’ha tingut constància en un cas a través dels mitjans informatius, sense que es coneguen de manera oficial resultats i disposicions». En el seu escrit de queixa, el primer edil reclamava també l’elaboració d’un Pla de Gestió d’Olors, del qual res no se’n sap malgrat els compromisos adquirits».

El Síndic ha comunicat l’obertura del corresponent procediment i s’ha dirigit ja a la Conselleria reclamant-li un informe «detallat i raonat» sobre els fets que han motivat la queixa. En particular, se sol·licita informació sobre l’estat de tramitació dels escrits presentats per l’alcalde, així com el termini previst per a la seua resolució, i concedeix el termini d’un mes per a rebre aquesta informació, que podria ser ampliat a un altre mes «amb caràcter excepcional».

D’altra banda, Ciutadans ha exigit paralitzar l’ampliació de la planta de residus «pels problemes de contaminació», i critica que «en comptes de veure’s reduïdes les molèsties produïdes per culpa d’aquesta planta, estan augmentant i afecten l’entorn natural i als veïns». El grup parlamentari ha demanat a les Corts, a través d’una iniciativa, que l’abocador «s’instal·le en un lloc més allunyat de la població per a solucionar els problemes de contaminació química i odorífera provocats per la mala gestió dels residus».

El diputat de Cs, Eduardo del Pozo, ha explicat que «des de fa més d’una dècada els veïns i associacions, com l’Associació d’Afectats per l’Abocador, han denunciat que les mesures implementades per la Conselleria d’Agricultura per a minimitzar les emissions d’olors s’han mostrat ineficients, cosa que afecta de manera irreversible la salut de les persones i l’entorn natural».

La formació taronja ha criticat que, «en comptes de veure’s reduïdes les molèsties produïdes per culpa d’aquesta planta, han augmentat fins al punt d’afectar el medi natural i la salut dels veïns». En aquest sentit, Cs ha presentat una iniciativa en forma de Proposició No de Llei (PNL) i dues preguntes parlamentàries, en les quals ha instat el Consell que «impulse de manera urgent les mesures necessàries per a acabar amb les males olors de la planta, així com elaborar un informe que estudie altres possibles localitzacions on poder instal·lar la planta que no afecten els veïns i a l’entorn natural».

Comparteix

Icona de pantalla completa