La situació a l’Ajuntament d’Alacant és més incòmoda que mai per al seu alcalde, Luis Barcala. Durant aquesta legislatura, el primer edil, del PP, ha comptat amb el vistiplau, pràcticament automàtic, de Vox per a aprovar els pressupostos. Fins aquest 2023, en què els efectes de la campanya han motivat la ultradreta per a presentar una esmena a la totalitat i tancar-se en banda en aquesta negociació.
Aquesta decisió ha agafat Barcala amb el pas canviat, que ha hagut de buscar suports entre les forces de l’oposició. Les contrapartides plantejades per PSPV, Unides Podem i Compromís eren esperades, especialment la retirada de l’anomenada com «ordenança de la vergonya», que permet multar indigents i dones prostituïdes. En canvi, hi ha hagut el nom d’una regidora que ha sigut especialment esmentat en aquest context. Es tracta de Julia Llopis, edil d’Acció Social i d’Educació, de qui Compromís ha demanat la seua destitució com a condició per a negociar els comptes. Petició que, com calia esperar, l’alcalde ha rebutjat.
Llopis va nàixer el 1964 a Castelló de la Plana, i tot i que no ha sigut regidora a Alacant fins aquesta última legislatura, la seua trajectòria política és sobradament coneguda. I no precisament en el PP, sinó en CONCAPA, la Confederació Catòlica Nacional de Pares de Família i Pares d’Alumnes, des d’on es va erigir com una de les veus més estridents contra el decret de plurilingüisme que va aplicar el conseller Vicent Marzà, de Compromís.
Tot i que aquest decret ha derivat en la retallada d’hores lectives en valencià gràcies a la incorporació obligatòria d’hores en anglès i en castellà, Llopis no ha tingut dubtes a l’hora d’afirmar, com a referent de l’entitat citada, que «amb el valencià ens volen adoctrinar com a Catalunya, però ací no callarem». Era el titular que li donava a El Mundo en una entrevista el 2018, en què també va assegurar que a les Illes Balears «l’administració prohibeix als professors interins parlar en espanyol».
Aquests arguments van motivar Luis Barcala per fitxar-la per a la llista local d’Alacant, a la qual hi va anar com a número tres, per convertir-se en regidora d’Educació i Acció Social. Tot i ser incorporada pel PP, Llopis és la regidora d’aquest grup que més ha festejat amb Vox. Tant és així que, abans d’esdevenir regidora, va sondejar l’oferta del partit ultradretà perquè liderara la seua llista al Congrés en les eleccions estatals d’abril del 2019. De fet, des de Vox han continuat exhibint la seua simpatia i el seu suport cap a Llopis. El portaveu de la formació d’extrema dreta, Mario Ortolá, va arribar a dir que «l’esquerra va a per ella perquè és l’única que planta cara al Botànic».
El motiu d’aquest elogi és el mateix pel qual les associacions de mares i pares d’alumnes dels col·legis públics (AMPA) han censurat, de manera continuada, l’actitud de la regidora, que s’ha negat a acollir-se al Pla Edificant. Aquest pla permet que els consistoris reben diners de la Conselleria d’Educació per a fer noves escoles o per a reformar-ne les instal·lacions, i ciutats com Torrevella o Oriola, governades pel PP –Oriola està governada pel PSPV des de fa un any arran d’una moció de censura– s’hi han acollit. No ha sigut el cas de Llopis, que ha assenyalat Conselleria per bloquejar qualsevol actuació en aquest sentit.
Un argument desmentit, per exemple, pel president de l’AMPA del col·legi El Palmerar, que indica que la relació de la regidora amb ells, tot i la insistència, «és nul·la». «Fa un parell d’anys, arran d’unes denúncies sobre l’estat del pati del col·legi, va vindre i va demanar a la direcció escolar que no hi haguera cap membre de l’AMPA durant la visita». Són paraules de Francisco Gutiérrez, president d’aquesta AMPA, que relaciona l’actitud de Llopis amb la seua ideologia. «Ella atén les concertades, el seu model d’escola no és el nostre, i les sol·licituds de reunió que li fem a través de registre no obtenen resposta, és un mur infranquejable».
Amb aquest argument coincideixen des de Compromís, que van acusar Llopis de protagonitzar «un colp d’Estat» dins del Patronat d’Educació Infantil quan la regidora va aprovar la modificació dels estatuts amb el seu vot de qualitat per a afavorir la presència, dins del Patronat, de les entitats favorables a l’educació privada, tot expulsant-ne les AMPA.
Però els retrets contra Llopis superen els límits de l’àmbit educatiu. Com a regidora d’Afers Socials, el seu treball amb les associacions veïnals dels barris més vulnerables d’Alacant està molt lluny de ser la més correcta. De fet, aquesta setmana, més de vint entitats d’aquest tipus van adreçar-se a Barcala per a posar de manifest el seu descontent amb Llopis. Ho van fer a través d’una carta en què exigien a l’alcalde que la regidora es posara al dia en la renovació dels certificats de vulnerabilitat que permeten les persones empobrides acudir als bancs d’aliments i a altres prestacions socials, després de mesos de paràlisi en aquest sentit.
Antonio Colomina, responsable de l’associació veïnal de Colònia Requena, al nord de la ciutat, defineix Llopis com «una dona superba, prepotent i que no mostra respecte», i ho justifica explicant la seua actitud en les reunions, la seua absència quan és requerida i les seues visites sorpresa al barri, fetes sense avisar en moltes ocasions i sense possibilitat de reunir els veïns interessats per la sobtadesa de la seua aparició. En aquest sentit, les declaracions públiques de Llopis no l’han ajudat en la seua tasca de teixir vincles amb les entitats veïnals. Una vegada va arribar a dir, responent a les queixes per l’abandonament dels barris més empobrits d’Alacant, que «qui més lladra no té raó», i es referia fins i tot a la militància política d’alguns dels representants veïnals per a mirar de desacreditar les seues queixes. Així es va expressar en una entrevista a la Cadena SER.
La predecessora de Llopis, María Ángeles Goitia, també del PP, que sí que havia congeniat amb les entitats veïnals, compromet encara més la tasca de la regidora actual, que no se sap si repetirà en llistes a les pròximes eleccions municipals. El cert és que si els regidors del govern actual d’Alacant tenen en la discreció la seua principal fortalesa, Llopis no disposa d’aquest atribut.