Diari La Veu del País Valencià
Quatre famílies seran desnonades la setmana que ve a Alacant

Durant febrer, el Sindicat de Barri de Carolines ha denunciat l’escalada de desnonaments en Carolines i altres barris d’Alacant davant la «passivitat» de les institucions. Aquesta situació s’agreujarà a final d’aquest mes, atès que en només cinc dies es viuran quatre desnonaments, cosa que des d’aquesta entitat qualifiquen com «una semana trágica per a les vides de totes aquestes famílies i de qualsevol defensor dels drets humans».

Els dies 20, 21, 22 i 24 de febrer Rafael, Meriem, Antonio i Zoulikha i les seues respectives famílies, totes elles en situació de vulnerabilitat acreditada, seran desnonats dels seus habitatges si no s’aconsegueixen paralitzar les execucions, tal com pretenen les entitats socials.

Segons l’esmentat Sindicat de Barri, Rafael, María i els seus tres fills viuen en una casa que van perdre arran d’una execució hipotecària amb el Banc Sabadell, amb el qual, malgrat tot, van poder arribar a un acord per a romandre en l’habitatge a través d’un contracte de lloguer social. Anys més tard els han avisat que ja no els renovaran el lloguer, ja que l’entitat bancària ha venut el seu pis al fons voltor Ticatana Servicios Empresariales, S.L.

El cas d’Antonio i la seua família, que té una «reconeguda la situació de vulnerabilitat», amb dos fills al seu càrrec, un d’ells amb un grau de discapacitat del 69%, és similar. La seua vivenda presentava problemes estructurals que requerien reformes quantioses que s’aproximaven al valor cadastral de l’immoble. El banc no se’n volia fer càrrec. «És una forma de pressió perquè les famílies abandonen de forma voluntària la vivenda, malgrat tindre un contracte vigent de lloguer», expliquen des del Sindicat de Barri. Els problemes es van anar agreujant i, davant la negativa del banc a assumir la reparació, com que Antonio és obrer, li va proposar fer-se’n càrrec i descomptar el cost del preu del lloguer. BBVA va acceptar el tracte el 2021, sense deixar constància per escrit, i Antonio va rebre mesos més tard una notificació del banc, que li denunciava per impagament, segons denuncien des de l’entitat. «És una jugada per a desfer-se d’un inquilí amb contracte en vigor».

La situació de Meriem i la seua filla menor; i de Zoulikha i els seus tres fills, dues famílies amb menors i sense alternativa residencial, procedeix directament de la rescissió dels seus contractes per part dels fons voltor Intrum Spain Real State S. L. O. i Colba Directorship S. L.

«Aquests entramats empresarials es relacionen amb la pujada coordinada del lloguer, fons especialitzats en la turistificació, en l’expulsió forçosa de col·lectius vulnerables a través de la compra de pisos de barris de famílies treballadores, d’on extrauen grans dividends a base de desenes, centenars d’operacions, per a després destinar-los al lloguer estacional o turístic. Aquests fons van aprofitar l’oportunitat que va brindar la gran privatització i venda de crèdits impagats després de l’esclat de la bombolla immobiliària, i ara per a rendibilitzar les seues inversions i prendre possessió dels seus actius per a poder operar amb ells, promouen els desnonaments de milers de famílies», denuncien des del Sindicat de Barri, que convoca el veïnat a concentrar-se davant els habitatges afectats «per a mirar de frenar aquest atropellament».

L’entitat social denuncia que, malgrat l’existència d’una moratòria dels desnonaments fins a finals de juny, aprovada al Real Decret 20/2022 el passat 28 de desembre, «els jutges no estan admetent els recursos d’empara presentats per les famílies afectades de desnonament, tot i complir tots els requisits i mancar d’una alternativa residencial. A la inexistència d’un parc d’habitatge públic, amb llistes d’espera col·lapsades, uns preus de lloguer desbocats, i a la pèrdua salarial per la inflació, se’ls suma un aparell judicial sens dubte insensible, fort contra el feble i feble contra el fort, que està condemnant a Rafael, Meriem, Antonio i Zoulikha i a les seues respectives famílies a viure al carrer».

Per això, «davant la falta de voluntat dels propietaris i les administracions per a la resolució del conflicte», el Sindicat de Barri de Carolines torna a convocar concentracions a les portes d’aquests habitatges, els dies i hores dels seus llançaments, per a intentar aturar-los. «La moratòria antidesnonaments s’està demostrant insuficient, no ens queda una altra opció que seguir amb la lluita al carrer, organitzant als veïns i veïnes, parant desnonaments, però sobretot exigint una Llei d’Habitatge que realment servisca per a garantir el dret efectiu a un habitatge digne», exigeixen.

Comparteix

Icona de pantalla completa