Diari La Veu del País Valencià
88 entitats internacionals donen suport a les activistes de Barcelona espiades per un policia espanyol

Un total de 88 organitzacions i plataformes internacionals d’una vintena de països han signat un comunicat en suport de les cinc activistes que han denunciat el policia nacional que es va infiltrar durant diversos anys en moviments socials i sindicals llibertaris de Barcelona. Al comunicat constaten que «l’Estat espanyol ha travessat totes les línies roges pel que fa a la vulneració de drets fonamentals, arribant a l’extrem d’utilitzar les relacions sexoafectives com a eina d’espionatge per monitorar la dissidència política». Les organitzacions consideren essencial exigir veritat, justícia i reparació i, sobretot, que aquests fets no es tornen a repetir. Els moviments socials de València també van denunciar aquest dimarts «pràctiques repressives» de l’Estat contra les xarxes veïnals, en què també es va infiltrar un policia espanyol, tal com va destapar una investigació periodística de la Directa.

Les 88 organitzacions signants reclamen a l’estat espanyol, i en concret al Ministeri d’Interior, que assumisca responsabilitats davant la gravetat dels fets, que done explicacions i procure la rendició de comptes, tant de l’agent executor com dels responsables policials i polítics. Recorden també que l’Estat té el deure d’investigar de forma independent, exhaustiva i efectiva les denúncies per tortures, i han recordat que el TEDH ha condemnat en 13 ocasions l’estat espanyol per no investigar aquesta mena de denúncies.

Per això, remarquen la necessitat de mecanismes externs i independents de control de la policia que puguen dur a terme aquesta mena de tasques amb garanties, tal com existeixen en altres països. Finalment, les entitats també demanen a l’estat espanyol que ature immediatament qualsevol altra operació policial de caràcter similar i establisca les garanties necessàries perquè no es torne a repetir.

Entre les organitzacions signants hi ha l’Organització Mundial de la Tortura –que també és una de les promotores del comunicat–, l’European Civic Forum, Fair Trial, CIVICUS, la Red Global contra la Violencia Policial EuroMed Rights, Gentium, CELS-Centro de Estudios Legales y Sociales (Argentina), The Network for Police Monitoring (UK) o Civil Liberties Union for Europe.

Comparteix

Icona de pantalla completa