L’Any Vallverdú comença a Lleida amb el repte de donar a conèixer l’autor «en totes les dimensions»

L’auditori Enric Granados acull l’acte institucional d’obertura de la commemoració del centenari de l’escriptor

Aquest diumenge s'ha donat el tret d’eixida oficial a l'Any Josep Vallverdú amb un acte a l'Auditori Enric Granados de Lleida, ciutat natal de l'escriptor i de la qual és fill predilecte. L'escriptor ha estat el gran protagonista de la jornada i ha dit que el seu any és «una mena de nova naixença». L'acte ha comptat amb la projecció d'un fragment d'un documental sobre Vallverdú, una conversa amb l'autor i una lectura de fragments de la seua obra amb acompanyament musical. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, ha dit que l'any té la voluntat d'aconseguir que Vallverdú siga més conegut «en totes les seves dimensions i gèneres literaris» i que la seua obra «continuï ben viva en els catàlegs editorials».

L'Auditori Enric Granados ha aplegat amb aquest motiu centenars de persones, entre les quals el mateix homenatjat Josep Vallverdú (Lleida, 1923), que als seus quasi cent anys ha dit que és una «total casualitat» que puga viure la commemoració del seu centenari.

L'escriptor Josep Vallverdú a l'acte d'inauguració de l'Any Josep Vallverdú a l'Auditori de Lleida |  Anna Berga | ACN

L'acte ha estat encapçalat per la consellera de Cultura de la Generalitat de catalunya, Natàlia Garriga, que ha explicat que amb l'Any Vallverdú el govern català vol «homenatjar, fer conèixer i fer llegir el Vallverdú complet», referint-se a la seua «excel·lència» també en el gènere testimonial i la poesia, i no només en la literatura infantil i juvenil. Així, la consellera també ha destacat «la seva dedicació, sempre constant i discreta, a l’impuls del català».

Per la seua banda, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, ha assenyalat que veure Vallverdú a l'acte inaugural és «una sensació estranya» a la vegada que «màgica», i  ha explicat que l'Any Josep Vallverdú vol aconseguir difondre l'obra de l'escriptor arreu dels territoris de parla catalana.

En el mateix sentit s'ha mostrat la comissària de l'Any Vallverdú, Carme Vidalhuguet, que ha indicat que és una commemoració «tan especial com diferent perquè l'amfitrió n'és actor actiu», a més d'afegir que l'Any ha de saber «trobar l'equilibri just» perquè Josep Vallverdú «sigui tan justament homenatjat com prou degudament conegut i llegit».

Els parlaments d'Arretxe i Vidalhuguet han anat precedits de les intervencions de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, que han valorat l'aportació de Vallverdú a la literatura catalana i el seu compromís amb el país i, en concret, amb la demarcació de Lleida.

A banda dels parlaments, el programa ha comptat amb la projecció d'un fragment inèdit del documental sobre Vallverdú realitzat per Eugeni Casanova i que s'estrenarà el 20 d'abril a Balaguer (la Noguera) dins la setmana cultural de Sant Jordi, així com una conversa amb l'autor i una lectura de fragments de la seua obra amb acompanyament musical.

A banda de l'acte inaugural d'aquest diumenge, que ha organitzat la Institució de les Lletres Catalanes amb la col·laboració de la Paeria de Lleida i la Diputació, al juliol la Generalitat de Catalunya acollirà l'acte central de l'Any, coincidint amb el mes en què l'escriptor farà els cent anys. La cloenda se celebrarà al desembre a Balaguer, ciutat on resideix Vallverdú.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.