Diari La Veu del País Valencià
Cinc anys d’exhumacions exposats a Castelló de la Plana

Cinc anys de campanyes d’exhumacions de les víctimes de la dictadura franquista en el cementeri civil de Castelló de la Plana i de reparació de la memòria democràtica componen el fil argumental de l’exposició «Terra marcada», desenvolupada per la Regidoria de Cultura i Memòria Democràtica, que es pot veure en l’Atri del Menador Espai Cultural fins al 19 de març.

Es tracta d’una mostra signada pel fotògraf Eloy Ariza, per la dissenyadora Gema López i per l’historiador Juan Luis Porcar, que ofereix una visió personal, humana i pròxima del procés d’excavació i exhumació de les víctimes de la dictadura franquista que van ser assassinades entre 1939 i 1951 al riu Sec i soterrades al cementeri civil.

La regidora de Cultura i Memòria Democràtica, Verònica Ruiz, que ha assistit durant la vesprada de dijous a l’obertura de l’exposició juntament amb els comissaris, ha destacat que «aquest és un treball necessari per a mostrar la barbàrie dels feixistes, és imprescindible mostrar el treball de recuperació per a fer justícia amb la memòria dels represaliats i les seues famílies, en un acte de reparació democràtica de les víctimes, afusellades per la seua ideologia en un temps de repressió». «Aquesta exposició visibilitza aquesta lluita per a recuperar els seus éssers estimats i ho fa amb rigor històric i científic», ha assegurat la regidora.

La mostra, que compta amb la col·laboració d’Arqueoantro, empresa encarregada de les campanyes d’exhumacions municipals, i del Grup per la revolta de la Memòria Històrica de Castelló, dona a conèixer la dura tasca i la lluita que les famílies i associacions realitzen per a poder dur a terme la recerca, localització, excavació i exhumació de les fosses comunes i recuperar els seus familiars.

Es pretén divulgar i donar a conèixer aquesta realitat mitjançant la imatge, utilitzant fotografies i il·lustracions acompanyades de textos explicatius amb rigor històric i científic, que permetran a l’espectador situar-se en el context històric, polític i social de l’època.

Castelló de la Plana ha localitzat i recuperat els cossos de 215 represaliats pel franquisme després de cinc campanyes. A l’Ajuntament, que va assumir els treballs en solitari en 2018 i 2019, es van sumar la Diputació i la Generalitat Valenciana en 2020, 2021 i 2022.

Comparteix

Icona de pantalla completa