L'Audiència Nacional reprendrà aquest dilluns el judici a l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps per les presumptes irregularitats en l'adjudicació a Orange Market, una de les empreses de la trama Gürtel, després que el tribunal suspenguera una setmana la vista oral pels problemes en l'accés a la documentació que han patit algunes parts.
Va ser dilluns passat quan el president del tribunal, el magistrat José Antonio Mora, va anunciar que ajornava l'inici de la vista oral donant un «lapsus d'una setmana» advertint que, si no, es podria provocar «indefensió a alguna part», la qual cosa «lamentablement» podria donar lloc a una «nul·litat» i al fet que el judici haguera de «tornar a començar tres mesos o dos anys després».
Aquesta decisió va arribar després que la defensa de Camps relatara que a algunes parts els havia resultat «impossible l'accés» a part de la documentació relativa al procés. «Hi ha documents als quals no podem entrar», va apuntar en la primera sessió de la vista oral.
El magistrat va explicar que la Sala, «conscient» de la necessitat de «garantir el dret a la defensa», decidia concedir un termini d'una setmana perquè tots tingueren «temps d'accedir a l'oficina» i sol·licitar als tècnics l'accés als documents corresponents.
Camps s’enfronta a dos anys i mig de presó
L'inici de la vista oral, que asseurà 26 persones més a banc dels acusats, ve precedit d'una cascada de confessions i conformitats d'alguns dels principals noms lligats a Gürtel. El líder de la trama, Francisco Correa, el seu «número dos», Pablo Crespo, l'administradora d'aquesta, Isabel Jordán, el gerent d'Orange Market, Cándido Herrero, i el responsable d'aquesta, Álvaro Pérez Alonso, àlies el Bigotes, han remés escrits de reconeixement els fets i s'han adherit a les conclusions plantejades per la Fiscalia.
En aquestes, el Ministeri Públic demana imposar dos anys i sis mesos de presó a Camps com a autor d'un delicte de prevaricació i un altre de frau a l'administració, atés que considera que va participar de manera activa en l'adreçament del contracte de Fitur 2009 a favor d'Orange Market.
D'acord amb el relat de la Fiscalia Anticorrupció, Correa, el Bigotes i Herrero, es van concertar amb Camps perquè aquest, com a màxima autoritat autonòmica, disposara el necessari perquè el contracte del muntatge de l’estand de «Grans Projectes» de Fitur fora directament adjudicat a Orange Market.
El mateix Camps va remetre el mes de juliol passat un escrit a la Sala penal de l'Audiència Nacional en el qual demanava que no tinguera en compte l'al·luvió de confessions recordant que els acords de conformitat només poden valorar-se com a «autoincriminatoris», és a dir, per als qui confessen, sense que puguen condicionar la resta d'acusats.