Diari La Veu del País Valencià
Col·lectius socials convoquen una trobada per a definir el model de ciutat a València

Una vintena de col·lectius socials i associacions ciutadanes de València criden a fer balanç i, sobretot, a alçar la veu per a expressar «tot allò que queda per fer» perquè la ciutat afronte «els reptes socials, climàtics i urbanístics que la construcció participativa del model de ciutat exigeix».

Les entitats convocants van des de la Comissió Ciutat-Port a la PAH, passant per Oxfam Intermon, Joventut pel Clima, Ca Revolta, Fent Camí Municipalista, ATTAC o associacions veïnals com les de Campanar i la Fontsanta, a més d’organitzacions sindicals com Intersindical Valenciana i CGT. També estan rebent adhesions d’altres entitats ciutadanes de diferents àmbits, com ara de la cultura o de l’ecologisme.

Els col·lectius convocants afirmen que l’aposta per les grans infraestructures i el creixement urbanístic, fins i tot ressuscitant vells PAIs, «pot acabar consolidant una fractura social i espacial, a més d’agreujar el problema d’accés a l’habitatge o la destrucció d’entorns com el litoral i l’horta periurbana, que són clau per a dotar València de singularitat i assegurar la sostenibilitat del conjunt metropolità».

Coincideixen, alhora, en reivindicar que la societat organitzada «és imprescindible», tant per a consolidar i avançar en aquelles polítiques que s’han demostrat «útils» com per a incorporar noves estratègies «que responguen a les demandes i aspiracions insatisfetes de bona part de la ciutadania valenciana». Per això mateix, criden a una «reflexió col·lectiva que permeta acordar una agenda de canvi per a establir les prioritats ciutadanes per a la definició democràtica del model de ciutat».

La Trobada municipalista se celebrarà a València la vesprada de divendres 27 de gener i el matí del dissabte 28 al Centre Octubre –carrer Sant Ferran 12–, d’acord amb un programa que s’estructura al voltant de quatre eixos: emergència climàtica; vulnerabilitat i pobresa; cultura i participació ciutadana i model de ciutat. Comptaran amb la participació de diversos experts i, fonamentalment, representants dels col·lectius de la ciutat. Les jornades estaran obertes a la participació del públic, i es pretén consensuar conclusions que faran arribar a les forces polítiques que es presenten a les properes eleccions municipals.

El llistat de convocants de la jornada està integrat per Acció Cultural del País Valencià, Associació de veïnes i veïns de Campanar, Associació Veïnal Fontsanta, ATTAC, Justícia Econòmica Global, Ca Revolta, CGT, Comissió Ciutat-Port, Coordinadora Antiprivatització de la Sanitat (CAS), Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de las Energies Renovables, Federació Espanyola d’Africans en Lluita, Fent Camí – Acció Municipalista, H2O Plataforma per una Aigua Pública Transparent i de Qualitat, Intersindical Valenciana, Joventut pel Clima, Oxfam Intermon València, Plataforma d’Afectades Per la Hipoteca PAH, Plataforma en defensa d’un Ferrocarril Públic, Parc Central Sense Especulació i València Saludable.

Comparteix

Icona de pantalla completa