Diari La Veu del País Valencià
Alacant protesta contra la retirada de les mèlies de l’avinguda de la Constitució

Des del passat mes de juny, tot just en el moment en què l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala (PP), va anunciar que les mèlies que decoren des de fa dècades l’avinguda cèntrica de la Constitució serien retirades, un grup de persones es manifesta cada divendres en aquesta ubicació. El motiu és el rebuig d’aquesta retirada. Va ser així com es va constituir la plataforma Salvem les Mèlies, en referència a aquests arbres, alguns amb vint-i-cinc anys d’edat, que seran retirats, segons l’Ajuntament, per a facilitar les obres que han de fer en aquest tram de la ciutat i adaptar-lo per als vianants.

La primera concentració protagonitzada per aquesta plataforma va acabar amb l’encadenament de molts dels activistes a aquests arbres. Des d’aleshores, la suma a cada manifestació ha sigut evident divendres rere divendres, amb centenars de persones presents i amb l’acompanyament habitual, també, de regidors del PSPV, d’Unides Podem i de Compromís.

Fins ara, la plataforma ha arreplegat 6.000 assignatures en contra de la tala d’aquests arbres. Quan la xifra va superar la de 5.000 signants, l’Ajuntament va anunciar que no talaria els arbres, sinó que els trasplantaria. Els activistes, en canvi, han consultat experts en la matèria, que els han assegurat que les mèlies no es poden trasplantar a hores d’ara, atès que per a finalitzar l’obra prevista caldria llevar-ne també les arrels. Recentment, els arbres van ser envoltats de paper bombolla teòricament per protegir-los del pols de l’obra, tot i que els activistes sospitaven que es tractava d’un pas previ a la seua retirada.

Així va ser. Finalment, amb el corresponent silenci institucional, ha transcendit que l’Ajuntament plantarà plataners en aquesta avinguda per a substituir les mèlies, que teòricament sí que seran trasplantades, tot i que no se sap on. La plataforma, malgrat que en teoria ha aconseguit evitar la tala dels arbres, protesten pel fet que els plataners són «arbres molt prims que tardaran a donar ombra i oxigen» als vianants de l’avinguda, que és la funció que teòricament han de complir.

Els activistes, a més, asseguren que el govern local està incomplint la seua pròpia normativa de protecció dels arbres en cas d’obres, i lamenten que l’Ajuntament «no té mentalitat de cuidar i conservar els arbres madurs de la ciutat», i recorden que aquests arbres «es cuiden perquè són els que ens regulen les altes temperatures, són els que tenen més capacitat per a regenerar l’oxigen de l’aire i els que ens proporcionen més ombra, tal com es fa a la resta de les ciutats espanyoles i europees». Segons la plataforma, l’Ajuntament «demostra que els arbres no són considerats éssers vius, sinó simple mobiliari urbà», i recorden també que la proposa ecologista compta amb el suport de la Conselleria de Transició Ecològica i de la Càtedra de Nova Transició Verda de la Universitat d’Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa