Diari La Veu del País Valencià
Quins llocs ocuparan, a les llistes de Compromís, els crítics amb la direcció de Més?

Compromís obri el seu període de primàries a les eleccions municipals i també als comicis valencians. Són molts els noms que sonen per a encapçalar les candidatures que encara no estan tancades. Entre aquests, hi ha alguns dels qui els últims anys s’han distanciat de la direcció de Més, l’antic Bloc Nacionalista Valencià, exercida per Àgueda Micó, guanyadora de l’últim congrés del partit amb més del 60% dels suports.

El corrent intern de Més que s’ha manifestat més exigent amb la direcció del partit és Bloc i País, una secció que reuneix desenes de militants i que colla perquè la formació defense de manera més explícita el seu tarannà nacionalista i sobiranista. Mònica Àlvaro, diputada a les Corts per Castelló, ocuparà previsiblement el lloc número dos de la llista per aquesta demarcació, que serà encapçalada per Vicent Marzà. Al lloc tres de la llista hi anirà, previsiblement, Vero Ruiz, regidora de Govern a Castelló de la Plana i membre d’Iniciativa. En aquest ordre van presentar la seua candidatura a les Primàries com a equip en una roda de premsa organitzada recentment.

Àlvaro, que acumula un suport important al nord, serà la militant inserida en l’espai crític que més notorietat tindrà en el cicle electoral que s’aproxima. Àlex Ruiz, qui va optar a la secretaria general de Més en l’últim Congrés, i va aconseguir quasi el 40% dels suports de la militància, ha estat animat per companys seus a optar a la llista de les Corts, però finalment ha descartat l’oferiment i es preveu que repetisca com a alcaldable de Bellreguard (Safor). Ruiz ja va ser alcalde d’aquesta localitat entre 2019 i 2021 –ara, Bellreguard compta amb alcalde socialista, atès que Compromís i PSPV van pactar una alcaldia rotativa en la present legislatura.

La persona considerada crítica amb la direcció de Més que podria ocupar un lloc més avançat en la llista de Compromís a les Corts per la demarcació de València és Albert Llueca, regidor a Sagunt (Camp de Morvedre), on fins fa poc l’alcalde era Quico Fernández, dirigent històric del Bloc i qui s’ha mostrat crític, també, amb la direcció actual del seu partit. Llueca no tindria moltes possibilitats de ser escollit, atès que no es contempla que puga ocupar un lloc més avançat que el huité, –Compromís va traure nou diputats per la demarcació de València fa quatre anys– en una llista que liderarà el presidenciable Joan Baldoví seguit, previsiblement, de la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó; de la consellera Isaura Navarro o de la secretària autonòmica Paula Tuzón, ambdues d’Iniciativa; del president de les Corts Enric Morera; d’un militant dels Verds –possiblement Paula Espinosa–; i d’altres dos membres de Més, entre els quals hi podria haver Nathalie Torres, Francesc Roig o Francesc Gamero Luna. Aquests són els resultats que l’exposició pública, el pes intern del partit, les reserves de pluralitat i de gènere i els desenllaços en les processos de primàries anteriors fan preveure. Una altra crítica que també intentarà accedir a la llista de les Corts per la demarcació de València com a número dos és Rosana Seguí, directora general de Comerç, tot i que aparentment sense opcions d’aconseguir-ho atesa la competència que es preveu.

Al seu torn, la llista de la demarcació d’Alacant és la més disputada de la coalició. Aitana Mas, membre d’Iniciativa, compta amb el suport de la cúpula de Compromís, si bé Gerard Fullana, militant de Més proper a la direcció de l’antic Bloc, competirà amb la vicepresidenta valenciana per a encapçalar-la. Els valencianistes van traure quatre diputats per Alacant el 2019, i si repetiren el resultat –possibilitat complicada, però que alguns consideren factible– cal pensar que Natxo Bellido, referent de la coalició a la ciutat d’Alacant, seria escollit diputat. Pel que fa als crítics, no es contempla que cap d’ells ocupe llocs de capçalera. Qui ocuparia el lloc més avançat a la llista, tot i que sense possibilitats previsibles d’esdevenir diputat, seria el filòleg alcoià Jordi Davó, membre també de Bloc i País i docent a la Universitat d’Alacant.

Ja en l’àmbit municipal, pel que fa als membres que es van alinear amb Àlex Ruiz al congrés del Bloc del 2021, el seu número dos, Benja Soler, exalcalde del Campello (l’Alacantí), es retirarà de la vida política municipal i la referència valencianista en aquesta localitat l’ocuparà Adriana Paredes, membre d’Iniciativa. També es retirarà Asun Moll, encara regidora de Cultura a Sagunt. No és el cas de Maria Fajardo, que repetirà com a alcaldable a Vila-real (Plana Alta), tal com també farà Maria Viu a Burjassot (Horta Nord), Mentxu Balaguer a Corbera (Ribera Baixa), Cristina Alemany a Bétera (Camp de Túria), Tamara Martínez a Benifaraig (València), Pau Canet a Almiserà (Safor) o Jordi Pla a Cocentaina (Comtat). Josep Llàcer serà també alcaldable a Tavernes de la Valldigna (Safor), mentre que Maria Monter serà número tres a la llista de l’Ajuntament d’Alacant, Ferran Lloret repetirà a la llista de Pedreguer (Marina Alta), liderada per l’alcalde Sergi Ferrús; i Consol Barberà no repetirà com a cap de llista a Alaquàs (Horta Sud), decisió que també han pres Josep Albert, d’Albaida; Joan Company, de la Pobla Llarga (Ribera Alta); i Màrius Ivorra, històric membre del Bloc a Alcoi, que ha renunciat a liderar la llista després d’un enfrontament amb l’assemblea local. Aina Benavent, de Quatretonda (Vall d’Albaida) i Amparo Medina, d’Almussafes (Ribera Baixa), no tenen clar si repetiran o no a les llistes locals. Tots ells integraven la candidatura d’Àlex Ruiz al Congrés del Bloc, anomenada Coratge.

Comparteix

Icona de pantalla completa