L’Any Vallverdú celebrarà el centenari de l’escriptor lleidatà, que està en «en plena forma»

Als seus cent anys, l’autor presentarà dijous a Balaguer el seu últim poemari, «Atresorat silenci»

Lleida, Balaguer i també Barcelona seran els epicentres dels actes de l'Any Vallverdú, que commemora aquest 2023 el centenari de l'escriptor, traductor i docent lleidatà. Un Vallverdú (Lleida, 1923), que als cent anys continua escrivint i «en plena forma» i ha participat activament en el disseny de les activitats de la seua commemoració, tal com ha assenyalat la comissària Carme Vidalhuguet aquest dimecres. Sense anar més lluny, l'autor presenta demà mateix a Balaguer el seu nou poemari, Atresorat silenci. Dues exposicions itinerants, noves edicions i reculls poètics, activitats a les biblioteques, jornades acadèmiques i activitats especials en festivals literaris són només algunes de les moltes propostes que inclou la commemoració.

Vallverdú fins i tot ha participat en la presentació del seu Any, a Barcelona. Des d'aquí ha manifestat la seua bona disposició a què «se celebri tot això», i ha avançat que participarà en alguns dels actes si bé ha avisat amb bon humor que a la seua edat és algú a qui ja no es pot «sacsejar massa».

L'autor s'ha descrit com un escriptor vocacional però alhora molt professional. «Que com es fan 100 o 200 llibres? Escrivint cada dia una mica. Jo he escrit a estones, però cada dia», ha asseverat fent balanç de la seua llarga i prolífica trajectòria com a autor de literatura juvenil i infantil, prosa, assaig i traduccions, més enllà de la tasca com a docent. «Sense una motivació, o un impuls, no es faria», ha dit sobre el secret de la seua longevitat creativa. En concret, la motivació ha estat la de «salvar els mots», com ha dit en tantes ocasions, i fer del català una llengua literària de ple dret cosa que en la seua joventut semblava una quimera.

Vallverdú ha manifestat que no se sent un autor especialment popular, amb l'excepció del seu predicament dins de la literatura infantil i juvenil. «La crítica s'ha ocupat poc de mi», ha manifestat, quan se li ha preguntat pel vessant acadèmic que també té l'Any Vallverdú. «L'acadèmia? Sí, que s'hi posin», ha suggerit sense que semblara una reclamació.

Josep Vallverdú, en la presentació de l'Any Vallverdú al departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya  | @cultura_cat 

Els destacats de l'Any Vallverdú

L'Any Vallverdú comptarà amb desenes d'activitats, actes i iniciatives per «festejar» Josep Vallverdú i, sobretot, palesar la seua feina en favor de la literatura catalana i fer que la seua figura i obra no s'obliden. Així ho han defensat la comissària de la commemoració i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe.

Entre les moltes propostes hi ha dues exposicions itinerants. L'una, «Vallverdú, horitzó», sobre la  vida i obra de l'autor, girarà per biblioteques a partir de l'abril. La segona, «Geografies Vallverdú», presentarà tota la producció bibliogràfica de l'autor, a partir del fons que està dipositat a la Biblioteca de la Universitat de Lleida, es veurà primer a Lleida, després al palau Robert de Barcelona, i més endavant visitarà Girona, Tarragona i les Terres de l'Ebre.

El 2023 serà també un any de novetats editorials vinculades amb el centenari de Vallverdú, començant pel seu nou poemari Atresorat silenci (Pagès Editors). Pel dia mundial de la poesia es publicarà Aragalls (Pagès Editors) i a la tardor es publicarà amb la mateixa editorial la Poesia completa. En prosa i assaig veuran la llum les memòries La llengua i jo, amb pròleg de Josep Lluís Carod-Rovira, per Sant Jordi, i una nova edició de Proses de Ponent (Editorial Fonoll). D'altra banda, Vallverdú va publicar l'any passat el llibre de literatura juvenil El vuitè nan (La Galera).

L'acte inaugural de l'Any Vallverdú se celebrarà a Lleida el dia 5 de febrer, a l'Auditori Enric Granados. Al juliol la Generalitat acollirà i organitzarà l'acte central de l'any, mentre que la cloenda serà a Balaguer, ciutat de residència de l'escriptor.