Diari La Veu del País Valencià
Ciutadans s’alia amb el PP a Sant Joan d’Alacant i dona per trencat el pacte amb els socialistes

Ciutadans i el PP enforteixen les seues relacions al municipi de Sant Joan d’Alacant, a la comarca de l’Alacantí. I ho fan en una situació ben singular, tot just quan el partit taronja ostenta l’alcaldia del municipi en virtut d’un pacte que va signar amb els socialistes a inicis de la legislatura. Aquest acord implicava un repartiment de regidories entre els dos partits i una alcaldia rotativa, que la va retindre en un primer moment el socialista Jaime Albero i que a hores d’ara està en mans de Santiago Román, de Ciutadans.

En canvi, fa aproximadament un mes es va fer públic que Román havia pactat una llista conjunta per a les eleccions municipals amb el Partit Popular. Aquest acord no era massa complicat, atès que Román ja va militar en el PP i va ser un dels molts zaplanistes que van fer el salt a Ciutadans quan el partit taronja va guanyar pes a nivell estatal i quan Francisco Camps va passar a dominar el PP valencià en plena guerra oberta contra el zaplanisme. L’arribada de Carlos Mazón a la presidència del PP valencià, un zaplanista històric, ha facilitat la tornada al PP dels zaplanistes que en el seu dia van anar a Cs.

Tot i que el govern a Sant Joan d’Alacant es manté entre PSPV i Cs, ambdues parts el donen per trencat, i no seria estrany que hi haja una reconfiguració de competències amb l’expulsió dels socialistes. El portaveu de Cs a Sant Joan, Marcos Piña, ja va dir que, segons ell, el PSPV va trencar el pacte «en el moment en què es va centrar en la campanya electoral», mentre que els socialistes reclamen que Cs els retorne l’alcaldia per considerar que han trencat el pacte signat al 2019. Fins i tot dirigents orgànics valencians del PSPV, com el president Ximo Puig o el secretari d’organització, José Muñoz, s’han expressat també en aquesta línia.

Des de Cs, en canvi, hi ha hagut suggeriments sobre la possibilitat d’aliar-se amb el PP a Sant Joan d’Alacant fins i tot abans de les eleccions. Julia Parra, regidora taronja al municipi i diputada de Cultura a la Diputació d’Alacant –i muller de l’alcalde Santiago Román–, no ha dissimulat en les seues declaracions, mentre assenyala que governar amb el PP a la Diputació, presidida per Carlos Mazón, ha sigut «un camí de roses», mentre que fer-ho amb els socialistes a l’Ajuntament citat ha sigut «tot el contrari», diu acusant el PSPV de ser un soci «deslleial».

Comparteix

Icona de pantalla completa