Diari La Veu del País Valencià
Tal dia com hui del 1963 va començar a emetre’s Radioscope, el programa que va difondre la Nova Cançó

El 13 de gener del 1963, Ràdio Barcelona, amb Salvador Escamilla, va iniciar el programa Radioscope en connexió amb totes les emissores de Catalunya i Mallorca. A més de fer les funcions de cercatalents, Escamilla actuava en públic com a cantant i enregistrava discos amb adaptacions al català de cançons del teatre musical de Broadway i de la pel·lícula Mary Poppins.

Va ser un programa musical imprescindible en la difusió de la Nova Cançó. Sense la tossudesa i valentia d’Escamilla, que començava cada dia amb el seu famós «Bon dia, Catalunya!», aquest moviment no hauria assolit mai la projecció i l’èxit que va tindre, ja que va fer arribar les primeres veus del panorama musical català de la dècada del 1960 a les llars.

Salvador Escamilla

L’estudi Toreski de Ràdio Barcelona, que encara existeix hui en dia, s’omplia de públic que anava de tot Catalunya en autocars per assistir al programa en directe. Escamilla feia la major part del programa dret, davant d’un micro de peu. L’acompanyaven un grup de músics i Maria Fernanda, que donava notícies, presentava cantants que concursaven… amb un estil i un llenguatge populars.

Raimon cantant en Radioscope

Provant de distraure la censura, el locutor va consolidar el programa com el primer emés integrament en català. Escamilla, quan el censor de torn li recriminava que parlava «molt en català», solia respondre amb tota la sinceritat que era capaç: «És que se m’ha escapat».

Amb posterioritat, quan va passar a Ràdio Miramar, el programa va patir una baixada de popularitat. Finalment, va acabar en les programacions de xicotetes ràdios municipals.

Comparteix

Icona de pantalla completa