Diari La Veu del País Valencià
Retiren definitivament la creu franquista del parc Ribalta de Castelló de la Plana

El parc Ribalta de Castelló de la Plana ha sigut aquest dimecres escenari d’aldarulls durant els treballs de retirada de la creu franquista fins a l’emplaçament definitiu provocats per un centenar de feixistes s’han concentrat en contra del trasllat del monument sota un important dispositiu policial per a impedir que s’acostaren al lloc de les obres.

Aquest grup d’extrema dreta, entre els quals hi havia un exguardaespatlles de Carlos Fabra, ha proferit insults i crits de «terroristes» i «assassins» als representants de Compromís i uns altres han resat un Ave Maria. A més, els agents han hagut de traure a una dona que pretenia entrar al recinte tancat.

La concentració ha sigut convocada per la Plataforma de defensa de la creu del Ribalta, secundada per Abogados Cristianos -que ha promogut un llarg procés contenciós contra la decisió de l’Ajuntament de Castelló de la Plana de retirar el monument en aplicació de la Llei de la Memòria Històrica-.

La regidora de Memòria Democràtica, Verónica Ruiz, ha assenyalat, en declaracions als mitjans, que aquest és «un dia històric per a la ciutat i per a la democràcia, malgrat que hi haja quatre persones que estiguen cantant consignes que atempten contra la democràcia». «Hui és un dia en què complim la Llei de Memòria Democràtica», ha apuntat i ha indicat que l’última sol·licitud de mesures cautelaríssimes que han interposat Vox i Abogados Cristianos ha sigut inadmesa, segons li han comunicat.

«Continuarem, després de tants anys de lluita i d’obstacles jurídics per culpa d’aquestes persones, perquè ara podem retirar la Creu i el monument feixista que degrada a una part de la societat», ha subratllat Ruiz.

Per part seua, el portaveu de l’equip de govern, José Luis López, ha manifestat que es retira el «vestigi franquista» al parc Ribalta «en compliment de la Llei de Memòria Democràtica», i ha afegit que, a més, el catàleg aprovat per les Corts Valencianes «estableix que aquest monument és un vestigi franquista».

En aquesta línia, la regidora de Podem María Jesús Garrido ha explicat que «un símbol franquista en plena democràcia no pinta absolutament res, els símbols franquistes són per als que siguen de Franco, la ciutadania no ha de continuar suportant coses d’un passat molt dur».

Comparteix

Icona de pantalla completa