Diari La Veu del País Valencià
La direcció de Cs rebutja coalicions municipals amb altres formacions mentre alcaldes del partit pacten llistes amb el PP

Aquest dimecres, la coordinadora de Ciutadans a les Illes Balears i candidata a les primàries de la seua formació, Patrícia Guasp, visitava Alacant per a reunir-se amb afiliats i presentar la llista que aspira a exercir el control orgànic del partit, que té com a lema «Renace tu partido». Sobre la taula, inevitablement, hi ha el fet que diversos militants del partit taronja ja han pactat figurar en algunes llistes durant les pròximes eleccions municipals amb el PP. També en municipis on Cs té l’alcaldia, com ara Sant Joan d’Alacant, on el sí del primer edil, Santiago Román, a formar part de la llista dominada pel PP –partit en què va militar– al 2023 ha fet encendre totes les alarmes. Fins i tot el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat a Cs que retornen l’alcaldia als socialistes en aquesta localitat de l’Alacantí, on un pacte entre les dues formacions va servir perquè PSPV i Cs es repartiren l’alcaldia dos anys cada formació durant la present legislatura.

Mentre això ocorre, Guasp, en la seua visita a Alacant, assegurava que Cs no serà «subaltern» davant cap partit, i rebutjava coalicions davant els oferiments del PP. Segons diu, Cs vol «trencar els blocs ideològics» i «acabar amb la política de bàndols». També ha vaticinat que Cs serà decisiu tant al País Valencià com a Alacant, i ha criticat el PP i el PSPV pels últims presumptes casos de corrupció que han transcendit al si de les dues formacions. Fins i tot, Guasp deia que el PP de Carlos Mazón «practica un tremend cinisme», fent referència a la seua «incoherència» a l’hora de criticar els socialistes pel cas Assut, que afecta també els populars.

En canvi, més enllà d’aquestes manifestacions, el cert és que l’eixida de militants de Cs cap al PP es preveu important. Una altra alcaldia liderada pels taronges, la de Granja de Rocamora (Baix Segura), també va ser pactada amb els socialistes, però l’alcalde de Cs, Francisco Javier Mora, ja ha acordat amb el PP concórrer a les pròximes municipals, pacte que va generar disgust entre les bases dels populars en aquesta localitat.

Són altres les localitats on Cs manté l’alcaldia amb els socialistes: és el cas de Castalla (Alcoià) i Benejússer (Baix Segura), on no hi ha hagut, fins ara, moviments públics que ubiquen els alcaldes del partit taronja en una llista electoral diferent al 2023. Hi ha altres municipis en què Cs sustenta alcaldes socialistes. És el cas d’Oriola i Daia Nova, al Baix Segura; i de Xixona, a l’Alacantí. En aquesta última localitat, el regidor taronja, Javier Gutiérrez, també diputat a la Diputació d’Alacant, va ser expulsat de la coordinadora provincial de Cs després d’oposar-se públicament a la moció de censura que el seu partit va fer possible a Oriola contra el PP per investir la socialista Carolina Gracia.

Mentrestant, a la ciutat d’Alacant, on Cs compta amb cinc regidories governant amb el PP –que ostenta l’alcaldia–, la major part dels dirigents del partit, entre els quals hi ha la vicealcaldessa Mari Carmen Sánchez, no han negat la possibilitat d’incorporar-se al partit de Mazón de cara a les eleccions del mes de maig.

Comparteix

Icona de pantalla completa