Diari La Veu del País Valencià
La torre de Sant Marc, a Xert

La torre de Sant Marc, a Xert (el Maestrat), està ubicada al capdamunt d’un turó aïllat, entre la Mola Murada i la serra del Turmell, on hi havia el desaparegut poble de la Barcella, que ja se cita el 1192 en diversos documents històrics.

De l’antic poblat sarraí únicament es conserva la torre defensiva, un aljub ubicat al nord d’aquesta, i l’ermita de Sant Pere i Sant Marc, que va ser l’església de l’antic municipi fins a l’annexió d’aquest a Xert. Tipològicament és de les anomenades de conquesta: nau única de quatre trams, capelles laterals entre pilastres i capçalera poligonal amb una petita sagristia al costat de l’Evangeli. La volta és de canó amb llunetes, i el presbiteri té volta de quadrant d’esfera. La teulada és de dos vessants. L’aljub consta d’un dipòsit de planta rectangular cobert per volta de canó.

La construcció presenta planta rectangular i murs de maçoneria i carreus a les cantonades per reforçar-ne l’estructura. Està rematada amb merlets de forma prismàtica. Actualment, està adossada a l’ermita esmentada, amb la qual comparteix els murs est i sud, raó per la qual només les façanes nord i oest de la torre poden distingir-se amb claredat. A la façana nord-oest, hi figura la inscripció «año 18-4», que es pot interpretar com la data en què es va dur a terme algun tipus d’intervenció a l’edifici.

Comparteix

Icona de pantalla completa