Diari La Veu del País Valencià
Bravo assegura que no està previst establir el requisit lingüístic en Sanitat

La consellera de Justícia i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha recalcat aquest dijous que «no hi ha cap full de ruta previst» per a establir el requisit lingüístic en Sanitat, i sobre aquest tema ha assenyalat que en l’acord aconseguit amb Educació per a Funció Pública «no es va parlar de cap pla» per al personal sanitari.

Bravo, en declaracions als mitjans, s’ha referit així preguntat per l’anunci que va realitzar el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, en una entrevista a À Punt, en la qual va assenyalar que el requisit lingüístic per al personal sanitari s’engegarà durant la tercera legislatura del Botànic.

Sobre aquest tema, Bravo ha replicat que «no entenc d’on s’han fet aquests anuncis, serà a títol particular perquè no hi ha cap pla per a establir el requisit lingüístic per al personal sanitari en la tercera legislatura».

Així, ha insistit que en l’acord aconseguit amb Educació «no parlem de res d’això», i ha insistit que el que es va acordar va ser «el full de ruta presentat per a aquest pròxim semestre amb l’aprovació de dos decrets per a la implantació de la capacitació lingüística i l’acord amb nivells que se certifiquen en educació».

Es tracta de dos decrets que entraran en vigor durant el primer semestre de 2023 i que no afectaran categories professionals com ara docents –ja tenen la seua normativa– o sanitaris –el valencià seguirà com a mèrit–, ni tampoc als funcionaris que ja tenen plaça, però sí als interins que vulguen aconseguir-la.

En eixe sentit, Bravo ha insistit que «l’única cosa que hem de saber garantir és el dret de la ciutadania a poder-se comunicar amb l’Administració en la llengua que considere i evitar qualsevol tipus de confrontació».

Per la seua banda, el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha defensat aquest dijous que «en el moment actual» el valencià «ha de ser un mèrit i no un requisit» per a tindre una plaça sanitària, i sobre aquest tema ha confirmat que s’està analitzat l’esborrany sobre baremació de mèrits per a la consolidació de places, i veu «possible» que siga modificat.

Mínguez recalcat, preguntat sobre aquest tema, que «en el moment actual el valencià ha de ser un mèrit ben valorat per a la societat, però no un requisit imprescindible» per a obtindre una plaça sanitària. Així, ha defensat que el valencià és «un mèrit que és absolutament imprescindible per a entendre a una població importantíssima de la Comunitat Valenciana que té tot el dret a ser atesa en eixa llengua».

No obstant això, «en el moment actual no ha de ser un requisit per multitud de motius, entre d’altres pel dèficit que hi ha en algunes especialitats, a professionals que venen d’un àrea que és exclusivament castellanoparlant. Per això, ha considerat que és «probable que en el futur si la situació canvia, el Consell adopte altres decisions, però en el moment actual ha de ser un mèrit i no un requisit».

Així mateix, ha assenyalat sobre aquest tema que l’esborrany que van presentar els sindicats de baremació de mèrits per a la consolidació de places, pel qual el valencià puntua tres vegades més que una tesi doctoral, «s’està analitzant i és susceptible de poder ser modificat». En eixe sentit, ha assenyalat que el text definitiu eixirà «en breu», i és «possible» que es modifique aquest criteri de puntuació del valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa