Diari La Veu del País Valencià
El toc manual de campanes, declarat Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO

La UNESCO ha declarat aquest dimecres a Rabat (Marroc) el toc manual de campanes Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. L’Associació de Campaners d’Albaida, Hispània Nostra i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d’Albaida, el MitMac, lideren la candidatura que representa tots els campaners de l’estat espanyol.

El toc de campanes va ser declarat el 2019 manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial pel Ministeri de Cultura, un reconeixement de la candidatura que es va veure reforçat amb la visita de l’ambaixador de l’Estat a la UNESCO, José Manuel Rodríguez Uribes, a l’acte de promoció que va tindre lloc a Albaida el mes de setembre passat.

Campaners i entitats impulsores han qualificat aquest 30 de novembre del 2022 de «dia històric». «És el paisatge sonor dels nostres pobles i ciutats, són un mitjà de comunicació carregat d’emocions, un llenguatge universal. Les campanes parlen de tot i per a tots», han asseverat després de conéixer la feliç notícia.

Les organitzacions promotores han manifestat la seua «immensa alegria, ja que aquest reconeixement mundial ve a reconéixer el treball callat i solitari de tants campaners i campaneres que, de manera voluntària, conserven i mantenen el Toc Manual de Campanes en molts municipis d’Espanya, moltes vegades amb grans dificultats, atés que són voluntaris pel patrimoni immaterial».

«Aquesta il·lusió va començar el 21 d’abril del 2018, quan les entitats promotores vam organitzar per a celebrar l’any europeu del Patrimoni Cultural un gran toc manual de campanes d’aquells municipis espanyols i europeus on s’ha conservat o recuperat el toc manual de campanes», han recordat.

A més, han assenyalat que «la declaració no és la meta, sinó el punt de partida, perquè cada vegada més municipis espanyols recuperen el toc manual de campanes». Per això, avancen que demanaran al Ministeri de Cultura i Esport que s’inicien els treballs per a fer un Pla Nacional de Salvaguarda del Toc Manual de Campanes.

Aquest dissabte, 3 de desembre, a les 12 hores se celebrarà aquesta declaració de Patrimoni Mundial per la UNESCO, amb un gran toc de campanes en tots aquells llocs de l’Estat que conserven o han recuperat el toc manual.

Comparteix

Icona de pantalla completa