Diari La Veu del País Valencià
El Consell exigeix a l’Ajuntament d’Alacant la retirada immediata dels símbols franquistes a la ciutat

La Conselleria de Transparència, Cooperació, Participació i Qualitat Democràtica, liderada per Rosa Pérez Garijo (Esquerra Unida), ha donat fins el 9 de desembre a l’Ajuntament d’Alacant, governat per PP i Cs, perquè retire els símbols franquistes que encara manté la ciutat.

L’element més destacat és la «cruz de los caídos» ubicada entre els passeigs cèntrics de Federico Soto i del Doctor Gadea, situada al seu torn a tocar de l’avinguda Maisonnave, la més comercial de la ciutat. També és cridaner el memorial dedicat a José Antonio Primo de Rivera, fundador i líder de Falange, ubicat al cementeri de la ciutat, atès que el polític feixista va ser afusellat a Alacant en el context de la Guerra Civil. La retirada d’aquests símbols no depèn només de l’Ajuntament d’Alacant, atès que el Govern espanyol també està interpel·lat a retirar l’escut de l’àguila de Sant Joan dissenyat a la vidriera del Banc d’Espanya, que és competència de l’executiu central.

Com calia esperar, Vox és el partit que més hostilitat ha exhibit contra aquesta ordre, i ha portat al ple una proposta en què s’exigeix desobeir aquesta ordre. El partit ultradretà també ha argumentat que la consellera Pérez Garijo és una «reconeguda comunista i, per tant, seguidora de la ideologia que suma més de 100 milions d’assassinats a tot el món». La proposta ha sigut recolzada per la majoria del ple gràcies al PP i a Ciutadans, els dos partits que governen Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa