Diari La Veu del País Valencià
Pepa Guardiola rep el Porrot d’Honor de les Lletres Valencianes 2022 de Silla

Pepa Guardiola ha rebut aquest divendres el Porrot d’Honor de les Lletres Valencianes 2022 que concedeix l’Ajuntament de Silla (l’Horta Sud), «per la seua trajectòria, indiscutible, en l’àmbit de la narrativa contemporània valenciana».

A més, Carmen Primo ha estat reconeguda amb el Porrot d’Honor a l’Activitat Cultural s’atorga a «per la seua trajectòria dins del món de la cultura i les associacions; el Club d’Escacs Silla, amb el Porrot d’Honor a l’Activitat Esportiva «per la seua trajectòria dins del món dels escacs a nivell mundial», i l’Associació d’Empresaris de Silla, amb el Porrot d’Honor a l’Activitat Cívica, «pel suport al teixit empresarial del poble».

Un moment de la gala de lliurament dels Porrots d’Honor 2022 | Ajuntament de Silla

Pepa Guardiola va nàixer a Xàbia, a la Marina Alta. Ha sigut mestra de Primària durant 39 anys. En el camp de l’educació ha participat en diferents projectes educatius pioners. D’altra banda, és part activa en el moviment feminista i contra la violència de gènere des de la Xarxa de Dons de la Marina Alta i és membre d’honor de l’Associació Riuraus Vius, l’objectiu de la qual és conservar estes edificacions típiques del patrimoni arquitectònic valencià.

Ha publicat nombrosos contes i més d’una trentena de llibres de literatura infantil i juvenil, un àmbit en què ha obtingut diversos reconeixements, com ara Premi Carmesina (1991) i el Premi Samaruc (1995). El 2009 es va estrenar en la novel·la per a adults amb El desordre de les dames (Edicions Bromera, 2009) guardonada amb el Premi Enric Valor. És una novel·la històrica centrada en episodis del segle XIII i la conquesta de València, que reivindica el paper de les dones d’aquella època, tan ocult al llarg dels segles. Una altra novel·la La memòria de les ones (Balandra edicions, 2017) és un homenatge a les dones de la seua generació que presenta un immens mosaic de caràcters femenins.

També ha rebut la Lletra Lila de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) el 2019 i el V Premi Joan Roís de Corella a la trajectòria literària dels Premis Literaris Ciutat de Gandia 2021.

Comparteix

Icona de pantalla completa