Diari La Veu del País Valencià
Plataforma per la Llengua promou una activitat per a potenciar l’ús del valencià al món digital des del sud

Plataforma per la Llengua ha anunciat que s’unirà, per cinqué any consecutiu, al #GivingTuesday, un moviment global que potencia les accions en l’àmbit internacional en iniciatives socials. Per a fer-ho, el proper dimarts 29 de novembre l’ONG del valencià recaptarà fons per tal d’incentivar l’ús de la llengua entre els més joves de les comarques de l’Alacantí i el Baix Vinalopó. L’objectiu de la campanya és arreplegar 15.000 euros per a desenvolupar un projecte en els instituts de creació de pòdcasts i retransmissió de videojocs per Twitch, així com la creació de material divulgatiu en valencià sobre el món digital.

Davant la situació d’emergència lingüística que es viu al sud del País Valencià, especialment a les grans ciutats, Plataforma per la Llengua vol donar un impuls a l’ús del valencià a aquestes comarques. L’entitat pretén reforçar la visió de la llengua d’una manera atractiva i lúdica per als adolescents, i organitzarà tallers que giraran entorn dels nous llenguatges digitals i oferiran les claus per a potenciar la part lúdica d’aquests formats sense deixar enrere el valencià. En el marc del projecte, també es desenvoluparan materials de sensibilització per a poder reforçar l’ús de la llengua a les xarxes entre els joves de la zona.

Tal com indica l’ONG del valencià, Alacant és una de les grans ciutats del domini lingüístic on la llengua pròpia està més amenaçada. El 44,1% dels habitants de les comarques d’Alacant sap parlar valencià, però només el 12,35 % el parla a casa com a llengua habitual, segons una enquesta de la Generalitat Valenciana, que també apunta que el 35% de la gent d’eixa zona creu que el valencià hauria d’usar-se més, però només el 18 % dels joves l’utilitzen habitualment a les xarxes socials. Les dades certament són «preocupants», segons l’entitat, perquè revelen que en les generacions més joves hi ha una tendència decantada cap al castellà i el valencià queda relegat sobretot en l’àmbit educatiu.

Plataforma per la Llengua ja ha alertat en diverses ocasions sobre l’incompliment de l’ús oficial del valencià per part de l’Ajuntament i de la Diputació d’Alacant. A més, a la capital de l’Alacantí «el valencià es troba en una situació de minorització lingüística i de manca de drets», alerten, i asseguren des de l’entitat que «és urgent prendre mesures per a enfortir l’espai lingüístic del català al sud del País Valencià, ja que, si no s’hi actua de manera immediata, arribarà un punt en què ja no es podrà millorar la situació».

L’objectiu de Plataforma per la Llengua és aconseguir 15.000 euros, la qual cosa suposa «un gran repte», i per això demanen suport amb donatius que es poden fer en aquesta pàgina web, ajudant a difondre la campanya a les xarxes amb l’etiqueta #JoDonePelValencià o compartint la iniciativa.

L’entitat recorda que, a l’edició del #GivingTuesday de l’any passat, amb el propòsit d’oferir tallers de ràdio esportiva en català als joves del barri barceloní de Ciutat Meridiana, «es va superar àmpliament l’objectiu inicial de 10.000 euros, i els van assolir vora 24.000 euros».

Comparteix

Icona de pantalla completa