Diari La Veu del País Valencià
Alacant, escenari de la disputa que es viu al si d’Esquerra Unida del País Valencià

Fa unes setmanes, el local d’Esquerra Unida del País Valencià a Alacant, ubicat al carrer del Taquígraf Martí, va quedar inaccessible per a una part de la coalició. La direcció del Partit Comunista del País Valencià, exercida per Javier Parra i enfrontada a la consellera Rosa Pérez Garijo, amb majoria al si d’Esquerra Unida però sense aquest domini al PCPV, va decidir canviar el pany de la porta per impedir el pas a determinats militants.

L’episodi es va produir en un context ben peculiar. La gestió dels locals d’Esquerra Unida del País Valencià estan a nom del Partit Comunista d’Espanya. Arreu del País Valencià n’hi ha 18, compartits per totes les formacions que integren la coalició EUPV. La gestió d’aquestes instal·lacions no sol comportar problemes: EUPV, coalició amb què els càrrecs públics del PCPV exerceixen les seues competències, s’encarrega de pagar les despeses del manteniment i dona una quantitat pròxima als 10.000 euros –que varia en funció de l’any– al Partit Comunista com a contraprestació pel fet que el PC, tot i utilitzar la seua infraestructura militant a favor de la coalició, no disposa de càrrecs públics a nom del partit.

Fa unes setmanes, en canvi, des de la direcció d’EUPV es va plantejar la possibilitat de suspendre temporalment aquesta relació econòmica. Concretament, fins que se celebren les eleccions valencianes i municipals al mes de maig. Una vegada coneguts els resultats i la força pública tant de la coalició com del PCPV, es tornaria a establir la relació econòmica per a desenvolupar la gestió dels locals.

La proposta va ser interpretada per la direcció del PCPV com un impagament. Va ser aquest el motiu pel qual la direcció valenciana del partit va prendre la decisió de canviar el pany de la porta i limitar l’ús de la seu al Partit Comunista, i no al conjunt d’Esquerra Unida. Es dona la paradoxa que la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, Rosa Pérez Garijo, compta amb el suport del 75% de la militància per a liderar Esquerra Unida. Alhora, El PCPV, partit en què també milita la consellera, està liderat per Javier Parra, qui compta amb el 85% dels suports al si de la formació. Per acabar-ho d’adobar, el PCE, liderat per Enrique Santiago amb un exigu 51% dels suports i propietari oficial del local en disputa, va donar la raó a Esquerra Unida en el seu plantejament.

El conflicte era tal que Esquerra Unida, tot i estar segur que la situació es resoldria, va iniciar els tràmits per a llogar un local i convertir-lo provisionalment com a seu al carrer del Mestre Gaztambide, a només 250 metres de la seu tradicional de la coalició. L’argument era que EUPV, en època preelectoral, no podia prescindir d’un local. En canvi, la possibilitat que el PCE obrira un expedient a l’executiva del PCPV ha fet que la direcció del partit al País Valencià es fera enrere. De fet, la cúpula estatal del partit, integrada en el Comitè Central, havia fet una resolució a favor d’EUPV en aquest conflicte que el PCPV ha acabat acceptant per acabar amb l’anomalia generada. El local torna a estar en mans del conjunt de la coalició.

Tot i que la militància alacantina ha viscut amb certa distància el conflicte, l’episodi reflecteix les tensions que es viuen al si d’Esquerra Unida del País Valencià. De fet, el lideratge de Rosa Pérez Garijo haurà de ser revalidat en primàries de cara a les pròximes eleccions valencianes, atès que la regidora de Xest (Foia de Bunyol), María Ángeles Llorente, ha anunciat que aspirarà a liderar la llista electoral a les Corts a través d’una candidatura que a Alacant té com a màxim referent Miguel Ángel Pavón, exvicealcalde de la ciutat (2015-2018). Per part de la de Rosa Pérez, a la demarcació d’Alacant, la llista a les Corts Valencianes la liderarien l’actual diputada Estefanía Blanes i el coordinador d’EUPV a la ciutat, Manolo Copé.

Comparteix

Icona de pantalla completa