Diari La Veu del País Valencià
Tal dia com hui del 1961 la mestra republicana María Villén va morir a València

El 8 de novembre del 1961, va morir la mestra republicana María Vicenta Silvestre Villén del Rey a València.

Nascuda a Burgos el 1871, va estudiar magisteri i va ser mestra a les Escoles Normals d’Àvila, Segòvia, Madrid, Sant Cristóbal de la Laguna, Jaén, Còrdova i Lugo. El 1923 va ingressar com a professora numerària de matemàtiques a l’Escola Normal de València.

Afiliada a la Federació de Treballadors de l’Ensenyament FETE, dins de la Unió General de Treballadors, va arribar a formar part de la directiva. Durant el primer bienni de la Segona República Espanyola va ser nomenada directora de la Normal de València el primer de desembre del 1932.

Iniciat el bienni negre, una Ordre del 20 d’abril del 1933 va dictaminar el seu trasllat forçós a la Normal de Melilla com a professora titular de matemàtiques, un acte repressiu que va tindre com a reacció l’enviament d’una carta de protesta a les autoritats docents per part del quadre estudiantil. Va ser destituïda a València per ordre ministerial de 8 de març del 1934. La van traslladar a Melilla el 19 de setembre del 1934, on romandria fins a l’abril del 1936.

Amb el triomf del Front Popular va tornar a València i, per ordre ministerial de 18 d’agost del 1936 va ser confirmada com a directora de l’Escola Normal valenciana. La Federació Valenciana de Treballadors de l’Ensenyament, de la qual era afiliada i destacada dirigent, la va homenatjar.

Com a directora del centre, va ser membre de la Junta Valenciana de Colònies Escolars del 1927, del Patronat escolar dels establiments de la Diputació Provincial i del Patronat de Cultura Valenciana. També va presidir tribunals dels cursets d’accés al Magisteri el 1936. Va romandre a la capital valenciana fins al final de la Guerra Civil.

El 21 d’abril del 1939 va ser suspesa provisionalment d’ocupació i sou. Va eixir de la península, però va ser capturada i retinguda en un camp de concentració al nord d’Àfrica. Depurada per les comissions corresponents i inhabilitada per exercir l’Ensenyament, va haver de rebre ajuda de les seues antigues alumnes.

Va morir a València el 8 de novembre del 1961, als 89 anys.

Fonts: Beariz Peyrot, «María Villén», Maestras republicanas / Viquipèdia

Comparteix

Icona de pantalla completa