Diari La Veu del País Valencià
S’estrena a València «Black is Beltza II: Ainhoa», la saga cinematogràfica de Fermin Muguruza

Fermin Muguruza torna a la gran pantalla amb la segona part de Black is Beltza II: Ainhoa. L’estrena a València tindrà lloc aquest divendres, 21 d’octubre, als cinemes ABC Park.

La segona part d’aquesta saga arranca 21 anys després, el 1988, amb Ainhoa (la filla d’Amanda i Manex, els dos primers personatges principals de Black is Beltza) com a protagonista absoluta de la història. «Amanda, la meua mare, va ser assassinada a Bolívia mentre estava embarassada de mi. A Manex, el meu pare, el van fer desaparèixer a Nicaragua. És l’any 1988. Em dic Ainhoa i estic a punt de complir 21 anys. És hora de buscar la veritat. I també d’ajustar comptes», explica Ainhoa.

A partir d’ací, Ainhoa, armada amb una càmera fotogràfica regal del seu pare, començarà un nou viatge iniciàtic des de l’Havana fins a Iruñea, Marsella, Beirut o Kabul, on podrà ser testimoni «de l’estat de les coses de les últimes estretors de la guerra freda». A través de la seua mirada, podrem observar els conflictes que van marcar l’ocàs d’una dècada i allò que alguns van anomenar la fi de la història.

El director assenyala: «S’ha parlat molt dels 80, s’ha arribat fins a la mitificació d’aquella dècada, encara que també foren anys de plom a molts territoris. I és que moltes vegades no es posa en perspectiva la seua cruesa. En aquest sentit, aquesta nova entrega de Black is Beltza mostrarà com els problemes del món confluïen, com allò que és local i global estaven interconnectats i per què l’expressió globalització es va començar a utilitzar precisament l’any en què transcorre el nostre nou lliurament, el 1988».

Quant a l’animació per a adults, Muguruza indica que, «com va dir el padrí de l’animació basca Juanba Berasategi, a qui després de la seua mort dediquem la primera part de Black is Beltza, “l’animació és un exercici de resistència”», i amb la segona part, «continuem fent camí».

Comparteix

Icona de pantalla completa