Diari La Veu del País Valencià
Un metge exigeix parlar castellà i denuncia un pacient del Centre de Salut d’Alfafar que és sancionat per la Delegació del Govern a València

El passat 14 de juny, en una consulta del Centre de Salut d’Alfafar (Horta Sud), adscrit a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana, el metge d’Urgències va negar a un pacient, Francesc Xavier, el dret de parlar valencià, i li va dir literalment, en castellà: «parle en castellà». El pacient va expressar el seu dret de parlar valencià, i el metge el va expulsar de la consulta. Tot seguit, el doctor va avisar la Policia Local d’Alfafar per denunciar el pacient, considerant que «estava alterant el normal funcionament dels serveis del centre d’urgències» i que «estava alterant i molestant el recepcionista». L’usuari estava demanant el full de reclamacions, que no li’n van donar fins uns dies després, i estava sol·licitant ser atès per un metge que l’entenguera en valencià.

La denúncia del metge ha arribat a la Delegació del Govern a València, que l’ha considerada com una «infracció greu», i la subdelegada Maria Andrés Benlloc ha imposat el pacient una multa de 601 euros. Es tracta d’una aplicació de l’article 36 de la llei orgànica 4/2015, de protecció de la seguretat ciutadana, la coneguda com a «llei mordassa».

Segons indica la llei, la negació de l’assistència sanitària està considerada com un delicte, tipificat a l’article 196 del Codi Penal, que determina que el professional que denegue l’assistència sanitària o abandone els serveis sanitaris, quan hi haja un perill greu per a la salut del pacient, podria ser sancionat. A més aquesta situació de censura contra l’ús del valencià contradiu l’ús normal i oficial del valencià, d’acord amb el marc legal.

Negar l’atenció sanitària a un ciutadà per parlar valencià és un cas de discriminació contrari a la legalitat de l’Estatut d’autonomia del País Valencià, expliquen des de l’entitat, atès què en l’article 9.2 es determina que «els ciutadans valencians tindran dret a dirigir-se a l’Administració de la Comunitat Valenciana en qualsevol de les seues dos llengües oficials i a rebre resposta en la mateixa llengua utilitzada».

Igualment la Llei 4/1983 d’ús i ensenyament del valencià explicita els drets que emparen el ciutadà que van ser vulnerat al Centre de Salut d’Alfafar. A més, segons l’article 3, existeix el dret de la ciutadania a l’expressió en valencià, «sense que puga derivar-se de I’exercici del dret a expressar-se en valencià, qualsevol forma de discriminació o exigència de traducció».

Plataforma per la Llengua està estudiant mesures legals per a fer front a aquest cas de discriminació lingüística.

Comparteix

Icona de pantalla completa