Diari La Veu del País Valencià
La manifestació convocada per la Comissió 9 d’Octubre reclama «més autogovern per al poble valencià» [Galeria]

La tradicional manifestació del 9 d’Octubre, convocada cada any per la Comissió 9 d’Octubre, ha recorregut la vesprada d’aquest diumenge el centre de València per a reclamar, sota el lema «Guanyem Sobiranies», «les més altes quotes d’autogovern per al poble valencià» per a «impulsar els valors republicans i democràtics». «Només amb sobirania podrem fer front al món», han reivindicat.

Els assistents han defensat l’autogovern valencià per a «poder donar resposta a les necessitats dels valencians, perquè només així es podran revertir les conseqüències de les diverses crisis i de la pandèmia, i posar fi a l’infrafinançament».

La manifestació ha començat a les 18 hores en la plaça de Sant Agustí fins a arribar, pel carrer de Colom, a la plaça d’Alfons el Magnànim, tal com es pot veure en aquesta galeria fotogràfica. Allí s’ha llegit el manifest per a defensar que «només el poble salva al poble». «Els valencians som gent tossuda que vam fer un canvi social i polític el 2015, el vam renovar el 2019 i el tornarem a reviscolar el 2023», han assegurat.

En la marxa, hi han participat diferents organitzacions polítiques, sindicals i de l’àmbit cultural que integren la Comissió 9 d’Octubre: Acció Cultural, per l’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc, per Ca Revolta, Decidim, Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, la Societat Coral el Micalet, el Bloc d’Estudiants Agermanats, els partits Compromís, Podem, Esquerra Unida del País Valencià i Esquerra Republicana del País Valencià i els sindicats CCOO i Intersindical.

Entre els manifestants, hi havia la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo; el portaveu adjunt de Compromís a les Corts Vicent Marzà; la secretària general de Més, Àgueda Micó; la secretària general de CCOO PV, Ana García, i la presidenta d’ACPV, Anna Oliver.

De l’àmbit polític, també hi han assistit el portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés, Gabriel Rufián, i la secretària general adjunta i portaveu de la mateixa formació, Marta Vilalta, així com les diputades d’Unides Podem al Congrés Rosa Medel i Marisa Saavedra.

La pancarta de la Comissió 9 d’Octubre, amb el lema «Guanyem Sobiranies», ha encapçalat la manifestació per a exigir «la millora del finançament, l’augment de l’autogovern i la capacitat legislativa dels valencians i el respecte a la llengua i la cultura del poble valencià», així com «la seua relació i articulació històrica amb el conjunt de l’àmbit lingüístic català».

«Aprofundir el canvi amb polítiques socials»

A l’inici de la marxa, el secretari d’ACPV, Toni Gisbert, ha defensat, en declaracions als mitjans en representació de la Comissió 9 d’Octubre, que «cal aprofundir aquest canvi amb polítiques socials, amb la reclamació del finançament, i el respecte de la llengua i la cultura».

Així mateix, ha celebrat que la societat valenciana «a poc a poc ha anat condemnant i marginant aquests comportaments, com les agressions de la manifestació del 9 d’Octubre del 2017, encara que sempre pot haver-hi minories molt marginals».

«El País Valencià està actuant com un dic de contenció de l’extrema dreta, perquè hi ha dos models: o País Valencià o extrema dreta», ha ressaltat, alhora que ha assegurat que «la dreta només es planteja governar amb l’extrema dreta i, per tant, implantar un model d’extrema dreta que en la societat valenciana és minoritari perquè s’està a favor d’un altre model molt més respectuós, democràtic i de benestar».

No obstant això, ha manifestat que «cal exigir a la policia i a la Delegació del govern espanyol que deixe de permetre comportaments com l’homenatge de la Policia a un membre de l’extrema dreta o aquesta impunitat amb la qual aquests grups marginals continuen actuant».

Per part seua, la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Vilalta, ha destacat que «només amb sobirania plena tindrem la capacitat de tindre totes les eines per ajudar la ciutadania tal com es mereix, especialment en aquests contextos de més dificultats».

«Catalunya i el País Valencià som germans, compartim llengua, història i cultura, però també compartim sens dubte molt de futur». «Des d’Esquerra Republicana del País Valencià volem contribuir en aquest espai de sobirania de la República Valenciana que ara mateix està òrfena de representació, però que construirem per a generar un futur esperançador per a tots els ciutadans», ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa