«La meua renúncia no és perquè no hi haja primàries obertes, sinó per manca d’igualtat d’oportunitats»

Josep Alandete (1959, Gandia) és vicealcalde de la capital de la Safor i aspirava, fins dilluns, a repetir com a alcaldable de Compromís a la ciutat. En canvi, Alandete es va retirar d’aquesta cursa, en la qual havia d’enfrontar-se a Alícia Izquierdo, adduint manca d’igualtat i de transparència en el procés intern.

-En primer lloc, quina és la seua relació històrica amb el valencianisme?

-Jo vaig formar part, primer, de l’Esquerra Unida de Gandia, una candidatura nacionalista d’esquerres que va formar part de la primera Esquerra Unida del País Valencià i que després va passar a la Unitat del Poble Valencià. En vaig ser secretari local als 27 anys. Després vaig tornar a col·laborar en política, en aquest cas amb el Bloc, formant-ne part de la candidatura Bloc-Verds com a independent, i el 2012 em vaig integrar a Compromís com a persona adherida. En aquell moment vaig formar part de l’executiva del Bloc com a secretari de formació i després he format part de totes les executives que n’hi ha hagut.

-El 2018 va guanyar les primàries tancades de Compromís a Gandia contra Alícia Izquierdo. Vostè havia sigut empentat pel sector crític del partit.

-Un matís: no eren exclusivament tancades, perquè hi podien participar més persones que no ara, n’hi havia menys condicionants. Aquelles primàries les vaig guanyar per nou vots. I sí, jo havia participat activament en l’anterior campanya i vaig veure que era el moment de presentar-me per a oferir una altra manera de fer política.

-Com ha sigut, aquesta legislatura en què vostè ha sigut vicealcalde?

-A nivell de govern ha sigut una legislatura de transformació de la ciutat. Des de Compromís hem agafat àrees importants de gestió com Urbanisme, Territori, Cultura o Economia, i malgrat les crisis sanitàries i energètiques hem pogut avançar.

-Com han sigut les relacions amb Izquierdo i amb la direcció local de la coalició?

-Internament, evidentment, des que vaig guanyar les primàries del 2018, el sector oficialista del Bloc no va admetre eixe resultat, cosa que jo he intentat solucionar. Per això vaig oferir a Alícia Izquierdo el segon lloc de la llista al 2019. Però tot i així, no van acceptar mai la meua victòria. De fet, el portaveu local de Més, Ivà Bonet, ja em va demanar fa dos anys que no repetira. A l’any de legislatura ja em va proposar que deixara de ser portaveu a l’Ajuntament.

-Li va donar algun motiu?

-Cap. Bé, sí. Que no era del Bloc.

-Com es va resoldre eixa situació?

-De fet, s’ha resolt ara. Jo vaig decidir presentar-me a les primàries perquè qualsevol afiliat a Compromís havia de tindre dret a presentar-se.

-Com van rebre aquesta decisió?

-No ho sé. Caldria preguntar-ho a ells.

-Es va afiliar a Iniciativa per a comptar amb el suport de l’altre gran partit de Compromís?

-Clar. Davant la invitació del Bloc a no tornar-me a presentar només em quedava, com a persona adherida sense cap organització al darrere, apuntar-me a Iniciativa.

-Com el van rebre en aquest partit?

-Bé. De fet, ells m’ho van demanar.

-Qui, en concret?

Alberto Ibáñez i Sergi Tomàs. I Aitana Mas va estar en la meua presentació.

-Està decebut amb ells, ara?

-Sí.

-Per què?

Perquè, evidentment, em van oferir protecció i afecte i no n’he tingut.

-Per quina raó?

-Es va veure el 6 de setembre, quan una part de l’organització sabia quan acabava el termini per a inscriure gent a les primàries i a mi no m’ho van comunicar. Eixa part de l’organització que ho sabia va apuntar desenes de persones, suposadament, en les hores anteriors al tancament del termini. Jo no ho vaig saber fins que el termini s’havia tancat. Això distorsiona el cens i és una pràctica antidemocràtica.

-En té proves?

-Es pot comprovar. Tampoc no m’ho ha desmentit ningú.

-En aquell cas Iniciativa no va actuar?

-Almenys a mi no em van avisar.

-Per què?

-No ho sé. Tinc sospites, però no ho sé.

-Quines sospites?

-Sé que uns eren coneixedors del moment en què acabava el termini i que altres no ho eren.

-Qui ho sabia i qui no?

-Una part del Bloc ho sabia. Les afiliacions efectuades durant les últimes hores abans de tancar el cens van ser, suposadament, afiliacions de persones pròximes a Més. Almenys a Iniciativa no ho van ser.

-I pensa que Iniciativa ho va permetre?

-Ells havien de saber en quin moment es tancava el termini i, tot i que ho vaig preguntar, no m’ho van dir.

-Tot i així, es va perfilar com a candidat, novament, a alcaldable de la coalició, però va exigir fer primàries obertes.

-Clar. Ho vaig fer amb un grup promotor al darrere que no només tenia gent d’Iniciativa, sinó també del Bloc, independents i alguns regidors. De fet, en aquest grup també n’hi havia cinc dels huit primers només de la candidatura del 2019. Hem demat primàries obertes perquè considerem que formen part de l’ADN de Compromís i perquè entenem que tots mereixem les mateixes oportunitats. I des del 6 de setembre sabem que no partíem des de la igualtat necessària.

-El cert és que no només la direcció local de Compromís va rebutjar aquesta possibilitat, sinó que el reglament, aprovat per la militància, ho impedia.

-La meua renúncia no és perquè no hi haja primàries obertes, sinó per manca d’igualtat d’oportunitats. El cens de les primàries tancades està condicionat per eixa informació privilegiada que alguns van tindre abans de l’acabament del termini i que van aprofitar per a incorporar, suposadament, desenes de persones al cens. Dic suposadament perquè no tinc accés al cens, però són coses que se saben i que mai no m’han desmentit.

-Iniciativa, en canvi, també va rebutjar aquesta proposta.

-Iniciativa em va donar suport a nivell públic amb adhesions d’alguns dels seus membres i va demanar primàries obertes. Ho va traslladar a l’executiva de Més, però Més i els Verds, els altres partits de la coalició, van rebutjar la proposta.

-Configurarà una llista alternativa a l’alcaldia?

-No, de moment no ho tinc previst. Espere que es puga arribar a un acord abans del 4 d’abril, dia en que s’hauran de tancar les candidatures.

-Un acord? Encara?

-Sempre he de deixar la porta oberta. Jo encara soc afiliat a Compromís i espere que això se solucione, encara que semble impossible. Però per la meua part la mà sempre estarà estesa.

-Molta gent propera a vostè li ha demanat que es presente a les eleccions amb una candidatura pròpia.

Evidentment he rebut mostres de suport i d’estima, i hi ha gent que voldria això: una candidatura que represente el que ha representat tradicionalment Compromís.

-I ho farà?

- Com deia, jo no tinc res previst, però continuaré treballant per Gandia estiga on estiga i siga de la forma que siga

Quines són les possibilitats de l’esquerra alternativa a Gandia en les pròximes eleccions?

-Esperem que hi haja una representació de totes les sensibilitats de l’esquerra en el pròxim consistori.

-A través d’una candidatura o de diverses?

-Si no és possible una candidatura unitària, esperem que aquesta representació es veja reflectida en més d’una candidatura. D’una manera o de l’altra, esperem que no es perda cap vot.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.