És un guisat de festa major que fan per alguns llocs del Baix Llobregat. Les prunes seques, a casa nostra (i a tot arreu) sempre fan una mica de festa, o una mica prou. Són dolces però combinen molt bé amb tota mena de carns, i amb l’ànec és com sembla que fan més bona gavella. També porta el suc i la pela d’una llimona, que perfumen el plat i el fan lleugerament agre. A l’Extrem Orient fan ànecs agredolços de moltes maneres i això deu ser perquè, així preparats, tenen atractiu.

Ànec amb pomes i prunes seques

Ingredients (4 racions): 1 ànec d’1,5 kg, 2 pomes, 200 g de prunes seques (amb pinyol), alls, 1 llimona, 2 canonets de canyella, aiguardent, oli d’oliva i sal.

Preparació: de primer esplomarem l’ànec, li tallarem el cap, les potes i les puntes de les ales, el soflamarem, l’esmocarem i el trossejarem. En acabant posarem un raig d’oli en una cassola de terrissa i la deixarem al foc, no gaire fort. Quan l’oli serà calent hi posarem l’ànec i el sofregirem. El remenarem amb la cullera de fusta, el tombarem perquè es faça per tots costats, hi afegirem una cabeça d’alls (amb un tall a la redona) i, en daurar-se lleugerament, traurem l’excés de greix de la cassola, hi afegirem una copeta d’aiguardent, ho cobrirem amb aigua i apujarem el foc. Ho salarem, hi afegirem les prunes i un canonet de canyella i, en alçar el bull, rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc suau. Mentrestant, pelarem la llimona i, seguidament, traurem el cor a les pomes i les farem a gallons (a raó de sis gallons per poma). Al cap d’un quart d’hora d’ebullició traurem les prunes i les reservarem. A continuació posarem un raig d’oli en una casserola i la deixarem al foc. Quan l’oli serà calent hi posarem el canonet de canyella restant, la pela de llimona i els gallons de poma i ho fregirem. Tombarem els gallons perquè es facen per tots costats i, en ser cuits, hi afegiré el suc de la llimona, ho deixarem bullir uns instants, traurem la casserola del foc i deixarem les pomes sobre un paper absorbent. Al cap d’una hora d’ebullició, quan l’ànec serà cuit i hi haurà poc de suc, traurem la cassola del foc, posarem la carn en els plats, hi posarem al costat les pomes i les prunes, ho ruixarem tot amb el suc que n’haurà restat i ho portarem a taula.

Variants: hi ha qui, juntament amb les pomes, hi sofregeix un grapadet de pinyons. Podem canviar l’oli per sagí (i també pot ser meitat i meitat). Hi podem posar brandi en comptes d’aiguardent.

[Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitana.]

Més notícies
Notícia: Agermana’t a Diari La Veu: tria la destinació de part dels teus impostos [Vídeo]
Comparteix
Xavi Castillo se suma a la campanya de Diari La Veu
Notícia: L’exèrcit assegura que la pintura rosa va inutilitzar el tanc d’Expojove
Comparteix
La Brigada d'Informació de la Policia espanyola afirma davant del jutge que vigila de forma habitual el moviment antimilitarista
Notícia: La traïció al Dret Civil Valencià
Comparteix
No es pot emprar un altre terme que el de traïció per a definir el que han fet el PP i el PSOE
Notícia: Bataller: «No m’agradaria que feren ús d’açò uns i altres»
Comparteix
Ja està disponible el 2n episodi del pòdcast «la Nostra Veu», a plataformes i al nostre web

Comparteix

Icona de pantalla completa