De verdures, n’hi ha tot l’any, però a la primavera i l’estiu hi ha més varietat. La truita de verdures és coneguda arreu dels Països Catalans (inclosa l’Alguer) i sol eixir a taula de tant en tant, preparada amb aquells vegetals que es troben a plaça. Es diferencia de les altres truites de verdures en el fet que en aquesta es presenten barrejades, però la preparació és la mateixa.

A la Provença també en fan, i en diuen trocha de lieumes.

Truita de verdures

Truita de verdures

Ingredients (4 racions): 400 g de verdures barrejades (pimentons, cebes, tomaques, albergínies, carabassons, espinacs, patates, alls tendres, faves, pésols, coliflor, bajoques, carxofes, espàrrecs, pastanagues, bolets, etc.), 6 ous, oli d’oliva i sal.

Preparació: de primer pelarem i trossejarem les verdures i, en acabant, batrem els ous en un bol. A continuació posarem un raig d’oli en una paella de mànec i la deixarem al foc, més aviat fluix. Quan l’oli serà calent hi posarem les verdures i les sofregirem una mica. Les remenarem ara i adés amb la cullera de fusta i, en ser cuites, les traurem, les posarem en el bol, ho salarem i ho remenarem. Tornarem a posar la paella al foc i, quan l’oli serà calent, hi abocarem la barreja d’ous i verdures i ho deixarem coure per tal de fer-ne una truita redona. En ser lleugerament rossa per la part de sota la tombarem, la deixarem coure uns instants, la traurem i la posarem en un plat.

Variants: hi podem afegir un polsim de pebre. Hi podem fer truites individuals. Al Baix Cinca hi ha qui hi sofregeix una llesca de cansalada (esbocinada). A la Safor hi ha qui hi sofregeix una llonganissa (trossejada). A l’Alguer hi ha qui, en comptes de fregir la verdura, la fa bullir amb aigua i sal.

Truita de verdures

Trocha de lieumes

És idèntica a la truita que fem als Països Catalans però el pebre és obligatori. Hi ha qui hi afegeix una trinxadissa de julivert, cerfull o cebollí. Pot ser plana o plegada. Ens la podem menjar calenta o freda.

Altres denominacions

Trocha de lieumes: trocha de legumes, meleta de lieumes, meleta de legumes.

Truita de verdures: truitada de verdures (Ribagorça, Pallars, Alt Urgell, Andorra, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Ripollès, Garrotxa), truita pagesa (Mallorca, Eivissa), truita d’estiu (Pitiüses), fritada de verdures (l’Alguer). ‘Truita de verdures’ és una denominació que es fa servir a Catalunya, el País Valencià i Menorca.

Dialectalismes

Fritada de verdures: ‘fritara de valdures’.

Meleta de legumes: ‘meleto de legume’, ‘meleto de leguime’.

Meleta de lieumes: ‘meleto de lieume’.

Trocha de legumes: ‘trucha de legume’, ‘trucho de legume’, ‘trucho de leguime’.

Trocha de lieumes: ‘trucho de lieume’, ‘trucha de lieume’.

Truita de verdures: ‘truite’ de verdures (Pallars Jussà, Alt Urgell, Alt Empordà, Noguera, Segrià, Pla d’Urgell, Urgell, Anoia, Baix Cinca, Garrigues, Terra Alta, Baix Ebre), ‘truito de verduros’ (Solsonès), truita de ‘verduras’ (Maresme, Barcelonès, Baix Llobregat).

Truitada de verdures: ‘truitade’ de verdures (Pallars Jussà, Alt Urgell), ‘truitado de verduros’ (Solsonès).

[Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitana.]

Més notícies
Notícia: Les coquetes d’anxova
Comparteix
Són semblants a les coquetes de pésols i a les coquetes amb mullador, totes tres de la Marina Alta
Notícia: El congre amb tomaca
Comparteix
És típic de la Marina Alta i sol eixir a taula de tant en tant
Notícia: L’arròs amb bonítol
Comparteix
Amb un sofregit i unes carxofes prepararem una paella que ens lleparem els dits
Notícia: La coca de brossat
Comparteix
És típica de Mallorca i hi ha costum de fer-ne a la primavera, que és quan els animals fan més llet

Comparteix

Icona de pantalla completa