Els llagostins es pesquen a les desembocadures dels rius i riuets, els agraden les aigües dolcenques, però sembla que, per causa de la contaminació dels corrents fluvials, cada vegada n’hi ha menys i els pocs que se’n pesquen van a preu d’or. Són cars, és clar, perquè són bons, és un marisc molt agradable i la gent en menja quan pot. Al Rosselló, a més de menjar-se’ls d’aperitiu també en fan truites, que són un mos de primera.
Truita de llagostins
Ingredients (4 racions): 600 g de llagostins, 6 ous, oli d’oliva i sal.
Preparació: de primer traurem els caps als llagostins i en pelarem les cues. En acabant posarem un raig d’oli en una paella de mànec i la deixarem al foc, més aviat fluix. Quan l’oli serà calent hi posarem les cues de llagostins i les sofregirem. Els farem unes remenades amb la cullera de fusta i, mentrestant, batrem els ous en un bol. Quan els llagostins s’hauran sofregit una mica els traurem del foc, els posarem en el bol, ho salarem i ho remenarem. Tornarem a posar la paella al foc i, quan l’oli serà calent, hi abocarem la barreja d’ous i llagostins i ho deixarem coure per tal de fer-ne una truita redona. En ser lleugerament rossa per la part de sota, la tombarem, la deixarem coure uns instants, la traurem i la posarem en un plat.
Variants: hi podem afegir un polsim de pebre o una trinxadissa d’all i julivert. Hi podem fer truites individuals.
Dialectalismes: truita de ‘llagustins’.
[Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitana.]