«Copaça», en alguerés, és sinònim de cassola o de guisat i sembla un augmentatiu de copa. A la vila fan copaces de diverses maneres tot i que les més habituals són la de peix (una mena de suquet) i la de ceba, que era i és un recurs que la gent fa servir en aquells casos en què hi ha poca cosa al rebost. És plat d’hivern, però hi ha qui en fa tot l’any. Com gairebé totes les coses senzilles, és en regressió perquè són menges considerades «de pobre».
Copaça de ceba
Ingredients (4 racions): 1,5 kg de cebes, 4 tomaques seques, farina, vi blanc, oli d’oliva i sal.
Preparació: de primer pelarem les cebes i les tallarem per llarg. En acabant picarem les tomaques en el morter. Seguidament posarem un raig d’oli en una greixonera i la deixarem al foc, més aviat fluix. Quan l’oli serà calent hi posarem cebes i tomaques i ho sofregirem. Ho remenarem ara i adés amb la cullera de fusta i, mentrestant, posarem un raig d’oli en una paella de mànec i la deixarem al foc. Quan l’oli serà calent hi posarem un parell de cullerades de farina i la sofregirem també. Hi farem unes remenades i, quan agafarà una mica de color, ho traurem i ho abocarem a la greixonera. Hi afegirem un got de vi blanc i una mica d’aigua (sense arribar a cobrir-ho) i apujarem el foc. Ho salarem i, en alçar el bull, rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc suau. Al cap d’una estoneta, quan el líquid s’haurà reduït una mica, ho traurem i ho escudellarem.
Variants: hi podem sofregir uns branquillons de julivert.
Hi ha una altra versió que consisteix a sofregir la ceba en companyia d’un parell de branquillons d’alfàbega, un altre d’herba-sana i una trinxadissa de julivert, afegir-hi aigua, deixar-ho bullir una estoneta i, abans de traure-ho del foc, afegir-hi un ou per cap i deixar-ho coure uns minuts. Hi ha qui canvia les herbes per un tros de vitet; en aquest cas hi podem sofregir un parell d’alls.
Altres denominacions: copaça esquieta (cassola clara).
Dialectalismes
Copaça esquieta: copaça «asquieta».
[Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitana.]