És una mena d’escabetx que fan per alguns llocs de la Marina Alta en arribar la primavera, que és la temporada alta de la cavalla, quan són més grasses (la parèmia fa: “Cavalla d’abril, millor que el pernil”). La diferència amb l’escabetx és que, en aquest darrer, cal posar-hi una determinada quantitat d’aigua per tal que el peix quede ben cobert de líquid, perquè és una conserva i no pot tenir contacte amb l’aire, però, en aquest cas, com que és per a consum immediat, només cal fer servir oli i vinagre (i una mica de pebre roig, és clar). El resultat, però, no és ben bé el mateix perquè, en el cas de l’escabetx, el peix s’amoroseix amb el pas dels dies i presenta una altra textura.
Cavalla al pebre roig
Ingredients (4 racions): 1 kg de cavalla, alls, pebre roig, farina, vinagre, oli d’oliva i sal.
Preparació: de primer tallarem les aletes als peixos, els escapçarem, els esmocarem, els trossejarem, els salarem i els enfarinarem. En acabant farem un tall al llom a mitja dotzena d’alls. Seguidament posarem un bon raig d’oli en una paella de mànec i la deixarem al foc. Quan l’oli serà calent hi posarem els trossos de peix (els que hi cabran, sense amuntegar-los) i els fregirem. Els tombarem perquè es facen per tots costats i, en ser cuits, els traurem i els posarem en els plats. Tot seguit en posarem una altra tongada en la paella i farem el mateix, i així fins que s’acabaran. Llavors hi posarem els alls i els fregirem també. Rebaixarem una mica la flama, els remenarem amb la cullera de fusta i, en daurar-se una mica, hi afegirem una cullerada de pebre roig, hi farem unes remenades i, ràpidament, abans que el pebre roig es recreme, hi posarem mig got de vinagre i ho deixarem fer un bull. Finalment ho traurem del foc, ho abocarem per sobre del peix i ho portarem a taula.
Variants: hi podem sofregir un canonet de canyella o uns branquillons de julivert (trinxats).
Altres denominacions: verat al pebre roig.
Dialectalismes
Verat al pebre roig: ‘varat’ al pebre roig.
[Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitana.]