És una fruita molt apreciada a Mallorca i fins i tot fan ensaïmades amb albercocs. Si els volem madurs (i dolços), però, els haurem d’agafar de l’arbre, perquè els destinats al comerç es cullen verds i no fan gust de res. Agraden tant per allà que fins i tot en fan gelats, que són una delícia, a l’estiu. A l’Alacantí també en fan, de la mateixa manera, i uns altres en fan de pruna.
Gelat d’albercoc
Ingredients (4 racions): 1,5 kg d’albercocs madurs, 3 ous i 1 kg de sucre.
Preparació: de primer xaparem els albercocs, el traurem el pinyols, els passarem per la picadora elèctrica i els posarem en un bol o en un recipient de la capacitat adequada. En acabant posarem un litre d’aigua al foc, hi afegirem el sucre i, en alçar el bull, rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc suau. En passar un minut ho traurem, ho deixarem refredar i ho afegirem al bol. Hi afegirem també un altre litre d’aigua i ho tornarem a barrejar amb la picadora. En acabant ho colarem amb un colador de tela metàl·lica i ho posarem en la geladora. Mentrestant, batrem les clares a punt de neu i, abans que no es gele del tot, les hi afegirem a poc a poc i ho remenarem.
Variants: ho podem fer meitat aigua i meitat llet.
A l’Alacantí, de la mateixa manera, hi ha qui en fa de pruna.
Altres denominacions: quan en fan amb prunes, és un gelat de pruna.
Dialectalismes
Gelat d’albercoc: gelat d’‘abercoc’, gelat d’‘ambercoc (Alacantí), gelat d’‘eubercoc’ (Serra de Tramuntana, Palma, Pla, Llevant, Migjorn), gelat d’‘oubercoc’ (Raiguer).
[Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitana.]