És una fruita molt apreciada a Mallorca i fins i tot fan ensaïmades amb albercocs. Si els volem madurs (i dolços), però, els haurem d’agafar de l’arbre, perquè els destinats al comerç es cullen verds i no fan gust de res. Agraden tant per allà que fins i tot en fan gelats, que són una delícia, a l’estiu. A l’Alacantí també en fan, de la mateixa manera, i uns altres en fan de pruna.

Gelat d’albercoc

Ingredients (4 racions): 1,5 kg d’albercocs madurs, 3 ous i 1 kg de sucre.

Preparació: de primer xaparem els albercocs, el traurem el pinyols, els passarem per la picadora elèctrica i els posarem en un bol o en un recipient de la capacitat adequada. En acabant posarem un litre d’aigua al foc, hi afegirem el sucre i, en alçar el bull, rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc suau. En passar un minut ho traurem, ho deixarem refredar i ho afegirem al bol. Hi afegirem també un altre litre d’aigua i ho tornarem a barrejar amb la picadora. En acabant ho colarem amb un colador de tela metàl·lica i ho posarem en la geladora. Mentrestant, batrem les clares a punt de neu i, abans que no es gele del tot, les hi afegirem a poc a poc i ho remenarem.

Variants: ho podem fer meitat aigua i meitat llet.

A l’Alacantí, de la mateixa manera, hi ha qui en fa de pruna.

Altres denominacions: quan en fan amb prunes, és un gelat de pruna.

Dialectalismes

Gelat d’albercoc: gelat d’‘abercoc’, gelat d’‘ambercoc (Alacantí), gelat d’‘eubercoc’ (Serra de Tramuntana, Palma, Pla, Llevant, Migjorn), gelat d’‘oubercoc’ (Raiguer).

[Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitana.]

Més notícies
Notícia: La paella d’anguiles
Comparteix
És típica de l’Albufera i també de la marjal de Pego
Notícia: El pastís de gerds
Comparteix
A Andorra, en fan un molt grat al paladar
Notícia: La truita de verdures
Comparteix
És coneguda arreu dels Països Catalans (inclosa l’Alguer) i sol eixir a taula de tant en tant
Notícia: L’arròs amb bonítol
Comparteix
Amb un sofregit i unes carxofes prepararem una paella que ens lleparem els dits

Comparteix

Icona de pantalla completa