La 61a edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca (la Ribera Baixa), la gran cita gastronòmica internacional per excel·lència, se celebrarà aquest diumenge, 11 de setembre, al passeig de l’Estació. Enguany hi participaran 42 professionals, de 12 països diferents, que aspiraran a obtindre el títol de Millor paella del món, cuinant la recepta tradicional del certamen, en les mateixes condicions i amb els mateixos ingredients.
La regidora de Turisme i responsable de l’esdeveniment gastronòmic més antic de l’Estat, Manoli Egea, ha assenyalat que «fa molts mesos que treballen intensament per a poder oferir, tant a la ciutadania com als visitants, un dia de festa i tradició al voltant del nostre plat més internacional». Així mateix, ha convidat tothom a la VII Firarròs, situada al mateix espai durant tot el cap de setmana, en què es podrà degustar una gran varietat d’arrossos, embotits artesanals i dolços tradicionals.
Per part seua, l’alcalde, Dimas Vázquez, ha mostrat la seua satisfacció per «l’afecte i admiració que desperta entre els especialistes en la matèria, visitants i mitjans de comunicació, i el respecte i interés per part dels participants, vinguts de tot el món». A més, ha agraït a la regidora responsable del Concurs, l’equip de persones que treballen durant tot l’any per dur-lo a terme i les empreses patrocinadores que, una vegada més, han apostat per l’esdeveniment.
D’altra banda, el director i coordinador del certamen, Tony Landete, ha apuntat que la nova direcció aposta «com sempre, per la cura dels nostres patrocinadors i participants, que són una part fonamental del certamen» i que, junt amb Adolfo Cuquerella, coordinador gastronòmic, han volgut donar-li «un toc renovador a l’organització i coordinació del Concurs».
Pel que fa als premis que es concediran, a més dels tres guardons a la millor paella, s’entregaran premis a la millor paella cuinada per un restaurant local, autonòmic, estatal i internacional. En la present edició, han sigut convidats a participar els negocis d’hostaleria i restaurants de Sueca: Bar Restaurant Galiana, Restaurant Sequial 20 i El Rebost Restaurant. Per la seua part, els concursants del País Valencià seran: Restaurant Mornell (el Palmar), Vernetta Restaurante (València), Restaurante Casa Macario (Tavernes de Valldigna), Mesón El Molino (València), Venta Sant Jordi (Alcoi), Chef Amadeo (Platja de Gandia), Restaurante Setaygues (Setaigües), Restaurant Valhalla (Algemesí), Restaurante El Mosaic (Meliana), Goya Gallery Restaurant (València), Restaurante Ca Tomás (Alzira), Restaurante Casa Granero (Serra), Restaurant Al Grano (La Canyada, Paterna) i Restaurant Enboga-Bar (València).
De la resta de l’Estat hi acudiran: Restaurante La Ula, Hotel Santa Eulalia (Puertollano, Ciudad Real), Restaurante El Muelle del Barrio Pesquero (Santander, Cantabria), Restaurante Atlántico 57 (A Coruña), La Grifería Gastrobar (Puerto de la Cruz, Tenerife), Mesón El Copo (Palmones, Los Barrios, Cádiz), En Blanko Taberna (Pinto, Madrid), Restaurante Catedral Hotel Palacio de La Marquesa (Teruel), Restaurante La Basílica (Candelaria, Tenerife), Tasca y Arroces El Puente (Palma, Mallorca), Restaurant l’Arròs (Deltebre, Catalunya), Restaurante Makkila (Madrid), Restaurante Fandango (Es Pujol, Formentera) i Restaurante Gusto Sevilla (Sevilla).
Quant a la participació internacional, hi participaran Tasty Paella (Texas, EUA), La Solórzano (Puerto Rico), Bornheimer Ratskeller (Frankfurt Am Main, Alemanya), Toro Bar (Zürich, Suïssa), Casa Paella LTD (Diamond Harbour, Canterbury, Nova Zelanda), Tapas Revolution Restaurants (Anglaterra), Aupa (Osaka, el Japó), Restaurante Little Spain (Yeonheedong, Seül, Corea), Crocus Servicios Gastronómicos (Guadalupe, Zacatecas, Mèxic), Simply Spanish (South Melbourne, Austràlia), Curie’s Catering Group (Bell Gardens, Califòrnia, EUA) i Paella & Gourmet, (Le Touquet Paris plage, França).
Els concursants seran valorats, un any més, per un jurat de reconegut prestigi professional amb una llarga trajectòria en el món de la gastronomia des de diferents àrees, que aportarà la seua visió i coneixement al voltant del complex i ancestral món de la paella, on no només compta saber executar la recepta sinó elaborar-la amb destresa i respectant cadascun dels ingredients.
En la present edició es tornaran a lliurar els reconeixements de Paellers d’Honor, en aquesta ocasió a títol pòstum, als suecans Antonio Puchades (futbolista) i Pascual Carrasquer (artista faller).