Per a fer menús de Nadal “més equilibrats, saludables i accessibles a totes les butxaques”, cal consumir peix blanc, carn magra i cuinar al forn, ha recomanat el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes valencians (CODiNuCoVa).
Els aliments preferits en aquestes dates són el marisc, la carn roja, el peix fresc i els dolços típics com el torró o els massapans. “És important que en aquestes dates siguem flexibles amb la nostra alimentació. Són dies de celebració al voltant de la taula i, per això, és moment de gaudir”, ha explicat María Tormo, vicepresidenta del Col·legi Oficial de Nutricionistes a Alacant.
A més, l’entitat ha indicat que cal triar productes frescos, de temporada i de proximitat. “Per a assegurar-nos-en, una molt bona opció és acostar-nos a comprar als mercats, un lloc privilegiat on trobar aliments frescos, que provenen de llocs molt pròxims i que es consumeixen en aquests mesos de l’any”, ha indicat Tormo.
El peix, el marisc i la carn es troben entre els aliments més consumits en aquestes dates. En el cas del marisc, hi ha dues opcions molt adequades que, a més de ser riques en proteïnes d’alta qualitat, aporten vitamines i minerals que les fan més interessants: les cloïsses i les clòtxines.
“Les cloïsses són una opció molt bona pel seu alt contingut en ferro i perquè són riques en vitamina B12, molt bones per al sistema nerviós i el metabolisme. A més, aporten calci i potassi. Perfectes per a reforçar les nostres defenses, protegir el cor i mantindre una bona salut òssia i dental”, ha assenyalat la vicepresidenta del CODiNuCoVa.
En el cas de les clòtxines, “són un aliment de proximitat i temporada” al País Valencià i, a més, “ens aporta vitamina B12, fòsfor, manganés, seleni i ferro, a més del seu alt contingut en omega-3”.
A més del marisc, el peix és un altre dels aliments més comuns en les taules nadalenques. En aquest cas, la recomanació dels professionals de la nutrició és apostar pels blancs, com el llobarro o el besuc.
“Són molt bones opcions perquè tenen proteïnes d’alta qualitat, vitamines com l’A o la D, a més de minerals com el iode o el seleni. Si volem algun peix més gras podem incloure el salmó o el verat, que, a més, tenen alt contingut en omega-3. A més, és destacable que el besuc està ara mateix de temporada, per la qual cosa serà més econòmic i de qualitat”, ha indicat Inés Pérez, vicetresorera del Col·legi.
I pel que fa a la carn, recomanen triar aquelles amb menor quantitat de greix i més aportació de proteïna, és a dir, carns magres. Entre les més saludables i nutritives, hi ha opcions com el polit o titot, el pollastre o el conill. “El polit podria ser l’elecció nadalenca més saludable. Destaca pel seu contingut de greix extremadament baix. El conill és també una de les carns més magres que hi ha i és ric en omega-3 i omega-6”, ha assenyalat Tormo.
Però això no és tot, acompanyar aquests productes amb una guarnició de verdures i hortalisses de temporada i de proximitat és el complement “perfecte” per a completar els menús. “Carxofes, api o l’endívia pot ser una bona guarnició per a les carns. Altres opcions poden ser el nap o les penques, al vapor o estofades. La bleda, la coliflor, els espinacs o el porro”, ha detallat María Tormo.







