Si un passeja per l’Esplanada d’Alacant, sobta no veure oberta la històrica orxateria Peret. Però, aquesta rara avis no tardarà a ser corregida. S’ha anunciat que pròximament reobrirà. Aquesta orxateria és una de les més emblemàtiques del País Valencià. Per popularitat, localització i tradició, però quines altres hi ha al nostre territori? Quines són les més antigues? Quines les més tradicionals?
Diari La Veu comença un recorregut per les orxateries populars, antigues i tradicionals. Una sèrie d’articles que pretén valorar l’herència cultural i gastronòmica de l’orxata al País Valencià amb l’arribada de l’estiu.
La producció d’orxata al País Valencià és considerable. Cada any, es produeixen entre 3 i 4 milions de quilos de xufa seca, la major part amb la Denominació d’Origen Xufa de València. Aquesta denominació garanteix la qualitat i autenticitat del producte, assegurant que l’orxata manté les seues propietats nutritives i el seu sabor únic. Pel que fa al consum, a casa nostra es consumeixen aproximadament 40 milions de litres d’orxata anualment, sobretot durant els mesos d’estiu quan la demanda augmenta significativament.
Les més famoses
Dues de les orxateries més antigues i reconegudes de València són Santa Catalina i Daniel. Santa Catalina, situada al cor del barri del Carme, té més de dos segles d’història i és famosa per la ubicació i per la qualitat. Daniel, fundada el 1949 a Alboraia, és un referent en la producció d’aquesta beguda, però també és reconeguda a les xarxes socials. Amb més de 7.000 seguidors a Instagram, s’ha popularitzat i viralitzat. En aquesta sèrie, en coneixerem altres no tan famoses, però també amb molta tradició i curiositats.
Les propietats per la salut
En l’àmbit nutricional, l’orxata de xufa és rica en àcids grassos monoinsaturats, especialment l’àcid oleic, que ajuda a regular els nivells de colesterol i té efectes sobre la salut cardiovascular. També és una font de nutrients com la vitamina E, arginina, i fosfolípids, que contribueixen al bon funcionament del cos. A més, és una beguda baixa en sodi i sense lactosa, fent-la adequada per a persones amb intoleràncies alimentàries.
Demostrat per la ciència
L’orxata també és coneguda per les seues propietats antioxidants i antiinflamatòries, gràcies a ingredients com la canyella i les ametlles, en segons quines receptes. Aquestes propietats poden ajudar a protegir les cèl·lules del dany dels radicals lliures i reduir la inflamació al cos. Un estudi realitzat per la Universitat de València el 2015 va destacar les propietats antioxidants de la xufa, subratllant els beneficis per a la salut cardiovascular i la prevenció de malalties cròniques. Un altre estudi de la Universitat Miguel Hernández d’Elx del 2017 va demostrar les propietats antiinflamatòries de la xufa i el seu potencial per millorar la salut digestiva.
En resum, l’orxata no és només una beguda refrescant, sinó un símbol cultural del País Valencià, amb una història rica i una tradició que perdura gràcies a l’esforç de productors i orxateries que mantenen viva aquesta herència que anirem vertebrant les pròximes setmanes. Si en coneixes d’alguna poc coneguda o especial, deixa-ho als comentaris de l’article i intentarem fer una visita i una ressenya.