Hi ha llocs en els quals tenen por de parlar i d’altres en els que t’obrin les portes de sa casa. Orxateria Daniel va ser un d’eixos casos en entregues anteriors del país de l’orxata que ens va obrir sa casa. Ara ens ha obert la seua llar un lloc molt especial en un espai més que extravagant per alguns i paradisíac per a d’altres.
Quan parlem d’orxata parlem d’estiu de forma implícita. I si parlem d’estiu parlem de platja. Si hi ha una platja popular al nostre país és la de Benidorm. Però no només alguna de les cinc que té, sinó, més ben bé la més concorreguda de totes. La platja de Llevant de la ciutat dels gratacels. Moltes vegades, el mar de controvèrsia que rodeja la capital turística de la Marina Baixa no deixa veure més enllà dels gratacels. En primera línia del passeig d’aquest arenal hi ha una gelateria amb història i tradició, i que fan orxata artesanal.

Gelants Sirvent és una empresa familiar que té a la seua tercera generació en la gerència. Luís era un xixonenc gelater que com tants altres bambaren per la costa fins que trobaren on posar l’ou. Desovaren a Benidorm a 1954. Primer venent als mercats gelats artesanals i després en un baix del carrer de l’Assumpció del centre del nucli urbà. Allà muntaren la seua gelateria, en la qual també servien orxata, orxata que feien i fan ells mateixos.

Álvaro i Luís són germans i nets de Luís. El primer és el responsable de la fàbrica de gelats i orxata ara ubicada al polígon industrial de Finestrat i atén Diari la Veu. «Diuen que les empreses familiars se’n va tot a fer la mà a la tercera generació. Nosaltres no volem això. A mi em va ensenyar mon pare com fer els gelats i l’orxata i volem que continue sent així». Albert, pare d’Álvaro i Luís va faltar fa dos anys en un accident i el seu deixeble expressa el seu desig de continuar la tradició familiar amb emoció i entusiasme. Com si es tractara d’una raó de viure. És més que això, és un amor familiar que travessa les generacions.

Pel que fa al procés de fabricació de l’orxata Álvaro és molt clar: «La clau està en les xufes. Ací utilitzem xufes d’Alboraia, que són les millors, com no podria ser d’una altra manera». «L’orxata la fem ací en màquines que espremen i trauen la llet vegetal. Quan està fet Ix com un serrí que abans servia per a donar menjar els animals i fer compost. És sobrant».
El procés sembla com màgic, es tira dins d’eixa màquina en forma de con la palangana amb les xufes i amb un cert soroll ja extreu tota l’essència. Ix amb el color habitual de l’orxata líquida. Però calenta i amb poc de dolçor. En eixe moment està preparada per a ser ensucrada, refrigerada i distribuïda.
“En aquest moment tenim com un seguit de 120 bars entre Dénia (Marina Alta) i la Marina Baixa on fem arribar la nostra orxata feta per nosaltres”, explica Àlvaro. Tres d’eixos establiments són propis de la marca Sirvent Benidorm. Un d’ells, el més gran a la platja de Llevant de Benidorm prop del cantó final de Martínez Alejos. Un altre quasi en el desembós de l’avinguda Europa i per últim un altre que només obri a l’estiu a la platja de Ponent del mateix municipi.
El producte

El resultat és una orxata líquida, aquella que Joan Monleón diu que va inventar, amb poca amargor i un punt de dolçor elevat. No empelega a la boca. Per poder comparar amb la resta d’establiments el tast es fa amb dos fartons. Són sedosos en la llengua. Estan enrotllats, són d’eixos que semblen fets de pasta fullada, però, no. Tenen un sabor endolcit més pròxim a la tonya alacantina. El seu preu, quatre euros l’orxata d’un terç de litre en copa de vidre Cada fartó té un preu de 0,80 la unitat o també es pot demanar una safata de 5 per a compartir per 3,50 €.
Álvaro, també fa un recorregut a Diari la Veu per l’obrador que té capacitat per fer prop de 500 litres de gelat en unes poques hores. Però, aquesta visita i passeig pel cor de Gelats Sirvent es contarà en un altre moment, tal vegada el dia que Diari la Veu encete la sèrie el país del gelat. Ara, ens quedem gaudint de la mar, la brisa i veient com famílies, turistes i locals viuen i conviuen en la nostra platja urbana més coneguda. Ací amb glop de la beguda vegetal més nostra. Salut.