Diari La Veu del País Valencià
El país de l’orxata | Daniel: ser comercial sense abandonar la tradició

A l’eixida de la parada de metro d’Alboraia-Palmaret apareix un edifici amb aspecte de vil·la. No és una casa d’horta enmig de la ciutat. No, és una construcció ad hoc per fabricar orxata. És Orxateria Daniel, un referent de la tradició valenciana per la seua dedicació a l’elaboració de la millor orxata i els millors fartons. Des del 1949 està situada a Alboraia (l’Horta Nord), tot i que compta amb més locals, dos d’ells al centre de la ciutat de València. Aquest establiment ha servit al públic durant generacions. Es fa evident en cada racó dels seus salons que reflecteixen el pes de la història. Visita obligada en la sèrie el país de l’orxata.

Un llegat d’excel·lència

Els orígens de l’Orxateria Daniel es remunten a una època en què l’orxata es feia amb eines senzilles i molt de treball manual. Al llarg dels anys, el negoci ha crescut, però el manteniment dels mètodes tradicionals no han canviat. L’orxata ací es fa amb xufes cultivades per agricultors locals d’Alboraia, assegurant que el gust i la qualitat siguen constants i autèntics. Al producte final es nota.

Actual generació de gerència.

El procés de producció

El procés de producció utilitza maquinària que ha estat part del negoci durant dècades i assegura que cada lot d’orxata siga tan bo com l’anterior. El procés implica rentar, moldre i extreure el suc de les xufes, que després es barreja amb sucre i aigua per crear la beguda refrescant que gaudeixen tant locals com turistes.

Aquest punt és interessant. Saben que s’ha de diferenciar i, per això, han decidit diferenciar entre locals per a turistes i locals per a veïnat. Tot i la proximitat de la seua fàbrica i la seu al costat d’una parada de transport públic, han decidit que les visites guiades de turistes es queden al centre de València.

Toni Peinado, gerent de l’empresa, i marit de Carmen Tortajada, membre de la segona generació de l’Orxateria Daniel, comenta: «Començàrem a fer l’orxata dins del poble, amb unes màquines… I seguim, fins ara, amb les mateixes màquines, fent la mateixa orxata».…

L’encant de la tradició

Entrar a l’Orxateria Daniel és com fer un pas enrere en la història. Les parets estan adornades amb fotos i articles que expliquen la història de l’establiment i dels seus fundadors. Una peça notable és un article de 1961, que destaca la dedicació de Daniel Tortajada, l’orxater original. L’ambient és càlid i acollidor, fent-lo un lloc perfecte per relaxar-se i gaudir d’alguns productes refrescants de tradició valenciana.

Tocs moderns amb qualitat intemporal

Polítics que han visitat Daniel

Tot i el seu ric passat, Orxateria Daniel no està atrapada en altres èpoques. Han abraçat estratègies modernes de màrqueting i comunicació, amb un equip dedicat a assegurar que el seu missatge arribe a un públic més ampli. Aquesta barreja d’antic i modern és part del que fa especial la seua dicotomia entre ser comercial i tradicional. Respecta les seues arrels mentre mira cap al futur. De fet, van convidar a Diari La Veu als fartons i l’orxata.

Però, no tot són els productes típics. N’hi ha altres que sorprenen. Si de begudes valencianes es tracta, parlem del suc de la xufa i del de taronja. L’orxaronja és la combinació d’ambdues. Una beguda que sorprén i que combina perfectament els cítrics amb certa acidesa i la dolçor amb un punt d’amargor final. Un viatge que arriba fins al neocòrtex.

El punt fort: els fartons

Encara que l’orxata de casa Daniel és de la més alta qualitat, són els fartons els que realment roben el protagonisme. Aquests dolços tous i esponjosos són perfectes per mullar en l’orxata, i la seua textura i sabor són incomparables. Peinado explica: «Els fartons els fem nosaltres així des de sempre».

Dalí amb el fundador.

Una destinació obligatòria

L’Orxateria Daniel és més que una orxata, és una peça de la cultura valenciana. Tant si ets local com turista, una visita ací és un viatge al cor de l’artesania i l’hospitalitat tradicionals. La combinació d’autèntica orxata i excepcionals fartons fa que siga un destí imprescindible per a qualsevol que vulga experimentar el veritable sabor de València. Com diu Peinado: «A cada dolç que fem nou li posem el nom d’un membre de la família. Hi ha molts fills, molts nebots, molts… Cada un en té un, la Marieta, la Marieta… Carmeleta, Carmeleta… Tot té a veure amb la família».

En resum, l’Orxateria Daniel destaca no només per la qualitat de la seua orxata, sinó per l’esponjositat remarcable dels seus fartons. Aquest negoci familiar ha intentat equilibrar la tradició amb la modernitat. De ser local a ser global. De ser tradicionals a ser comercials intentant no perdre les arrels.

Més notícies
Notícia: El país de l’orxata | Santa Catalina: l’orxata serà turística o no serà
Comparteix
La turistificació del centre de València es reflecteix en el canvi de paradigma gastronòmic i social
Notícia: El país de l’orxata: un recorregut per les nostres arrels
Comparteix
Diari la Veu enceta una sèrie sobre l'orxata al nostre País
Notícia: Què vol orxata o xàmbit?, i abans, figatell de picaeta?
Comparteix

Comparteix

Icona de pantalla completa