Diari La Veu del País Valencià
Més Compromís es reivindica a Alacant mirant de dissimular les escletxes internes

La ferida interna de Compromís s’ha intentat dissimular. La coalició havia de celebrar un acte al bell mig de l’Esplanada, el passeig més emblemàtic de la ciutat d’Alacant, que finalment ha comptat només amb la presència dels membres de Més, l’antic Bloc.

A l’acte, promocionat a inicis de setmana, hi havia un micròfon guardat per a Aitana Mas, vicepresidenta del Consell i referent d’Iniciativa, qui s’ha absentat finalment. Així es filtrava divendres a la nit, quan després d’haver celebrat el ple del Consell a la capital alacantina, la premsa es feia ressò de la negativa de Mas i de tot Iniciativa a participar en l’acte programat, que també anunciava la presència del diputat al Congrés Joan Baldoví, de la secretària general de Més, Àgueda Micó, i del portaveu, regidor i referent de la coalició a Alacant, Natxo Bellido –també de Més.

La negativa de Mas a participar en l’acte confirma el malestar d’Iniciativa amb l’anunci sobtat de Joan Baldoví que es presentarà a les primàries de la coalició per a esdevenir candidat a presidir al Generalitat en les pròximes eleccions, previstes per al 28 de maig del 2023. Segons el relat d’Iniciativa, el debat sobre la candidatura no havia de començar fins ben entrat l’any pròxim, i actualment el que tocaria seria centrar-se a superar la crisi econòmica a través d’una acció de Govern que no hauria de tindre altres capítols que li facen ombra. El fet que Mónica Oltra, afectada per la seua situació judicial, no repetisca com a candidata, feia dubtar sobre el seu substitut o substituta com a referent electoral de la coalició. El debat no estava tancat, atès que tot i que Baldoví és, segurament, la cara més coneguda dels valencianistes –i per tant la que més èxit electoral podria garantir–, Aitana Mas, substituta de Mónica Oltra al Consell –i relleu seu en el lideratge d’Iniciativa– no ha tancat la porta al fet d’intentar ser candidata.

Pel que fa a l’antic Bloc, en canvi, la versió és que la candidatura de Baldoví ja estava pactada entre les dues grans potes de la coalició, i que només una «poc probable» desimputació de Mónica Oltra –pels tempos judicials, argumenten– podria reconfigurar aquesta idea, que reobriria les portes de l’exvicepresidenta a liderar la coalició.

Siga com siga, Iniciativa ja es va encarregar de deixar clar que no estava d’acord amb el moment en què Joan Baldoví ha decidit oficialitzar la seua candidatura. I en aquest sentit, la guerra interna entre Iniciativa i Més no acaba en la cursa per accedir al lideratge de la llista electoral a les Corts. A Alacant mateix, Natxo Bellido compta amb el suport de l’executiva de Més per a ser candidat a l’alcaldia per tercera vegada consecutiva. En canvi, Rafa Mas, membre d’Iniciativa en aquesta ciutat –i qui tampoc s’ha presentat a l’acte, tot i la seua habitual omnipresència–, mai no ha amagat el seu desig de liderar la llista municipal. El consens requerit per a evitar unes primàries –i per tant, una disputa oberta– per liderar la candidatura sembla ben difícil a hores d’ara. Tot i que han sonat noms de possibles candidats de consens, el cert és que Rafa Mas no sembla disposat a renunciar a res.

Enmig d’aquesta tensió se celebrava l’acte de Compromís –finalment de Més, ateses les circumstàncies– a l’Esplanada. N’hi havia els pesos pesants del partit valencianista: el president de les Corts, Enric Morera; la consellera d’Educació i Cultura, Raquel Tamarit; el conseller d’Economia, Rafa Climent; i molts altres càrrecs destacats com Papi Robles, Gerard Fullana, Josep Nadal, Marian Campello, Amadeu Mezquida o Maria Josep Amigó. Amb un ambient pretesament festiu, Natxo Bellido iniciava el seu discurs, i iniciava també «el camí a recórrer» perquè el Botànic resistisca a la Generalitat. Donava, així, per iniciada la campanya de cara a les eleccions a les Corts, així com també clamava per fer fora l’alcalde d’Alacant, el popular Luis Barcala, en les pròximes eleccions.

Però si alguna intenció tenia l’acte, aquesta era el d’enfortir la figura de Joan Baldoví. «A Alacant et volem i a Alacant et necessitem», elogiava Bellido abans de donar pas a Àgueda Micó, qui proclamava que «som molt d’Alacant», fent referència també a totes les comarques de la demarcació provincial, a més d’enumerar també els valors de Compromís: valencianisme, defensa dels drets de les minories, feminisme, ecologisme i lluita contra l’ascens de l’extrema dreta, entre altres qüestions. I Micó, com Bellido, tardava poc a aplaudir la tasca de l’encara diputat al Congrés. «Quan preguntes a gent del sud pel nom d’algun diputat només coneixen el de Baldo, perquè cap altre treballa com ell per aquesta terra», assegurava. La secretària general del partit també tenia elogis per als alts càrrecs del partit presents i per als militants de base. I reivindicava, també, els valors atorgats per ella mateixa a Compromís, evidenciant que la gran major part de la militància no compta amb avantpassats que es van dedicar a la política o assegurant que «en aquest partit no militem per cap sou». «Ser de Compromís és molt més que militar en un partit», sentenciava. «És una forma de lluitar per la gent que més ho necessita».

Joan Baldoví tancava l’acte ovacionat, com calia esperar, pels presents. El portaveu dels valenciansites al Congrés tornava a evidenciar la seua capacitat de guanyar-se al públic. La seua intervenció explicava perquè la seua figura esdevé clau per al pròxim cicle electoral. Ell sí que feia referències indirectes a la unitat de la coalició, «on hi cabem tots», i feia una crida a la «il·lusió» per a enfortir el projecte de Compromís. També contraposava la seua figura a la de Macarena Olona, que va esdevenir candidata a la Junta d’Andalusia amb Vox tot i no tindre cap vincle amb aquesta terra. Amb la voluntat d’il·lusionar els votants, Baldoví clamava per «somiar i guanyar» entre crits de «president, president!», d’un públic necessitat que la seua coalició recupere la referència que ha perdut amb la imputació –i la posterior dimissió– de Mónica Oltra.

Però al si de la coalició encara es discuteix qui ha de substituir l’exvicepresidenta com a cap de cartell. I tot i que no hi va haver cap menció, en l’aire surava aquesta certesa, que incomoda la coalició, més encara amb la negativa d’Iniciativa a assistir a un acte a què estaven convidats. Cal dir, alhora, que Juan Ponce, representant dels Verds, tampoc no parlava a l’acte arran la fractura, tot i que la seua intervenció estava prevista.

A l’acte tampoc no s’ha parlat de futures aliances polítiques que ja s’estan debatent, tot i que no públicament, fonamentalment amb Unides Podem a les municipals –aliança que es forjarà, previsiblement, respectant l’autonomia de cada localitat– i amb el que resulte del projecte de Yolanda Díaz de cara als comicis valencians i estatals.

Incògnites que encara no es resolen i que Més mira de compensar amb la força adquirida els darrers anys, amb la posada en valor de les seues polítiques i amb l’alerta del perill d’un Partit Popular que, si recupera el poder institucional, ho farà previsiblement de la mà de la ultradreta.

Comparteix

Icona de pantalla completa