Diari La Veu del País Valencià
La desena edició de la «Maerà» clou amb un final muixeranguer emotiu

Antella, a la Ribera Alta, ha celebrat la desena edició de la «Maerà», la recreació d’una activitat mil·lenària practicada al riu Xúquer i en altres rius valencians per transportar, per la via fluvial, fustes i altres mercaderies en temps antics. Aquest esdeveniment, encara rememorat, aspira a ser nomenat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO a finals d’aquest any, tal com estan promovent els seus impulsors.

L’edició d’enguany ha tingut dos dies de durada. La primera jornada, la de dissabte, va ser més complicada per als maeros, atès que s’observaven més corrents al riu i la travessia resultava complicada, tot i que «cada any millorem perquè anem coneixent el riu i adaptant-nos-hi», diu Leo Part, que participa cada any en aquest esdeveniment. A l’etapa final de la primera jornada, els maeros van haver de superar l’assut de Carcaixent amb dificultats, cosa que van aconseguir per estacionar 300 metres més avall de l’assut esmentat, concretament a l’inici de la Reial Séquia d’Escalona.

L’etapa de diumenge va ser més curta, d’uns dos quilòmetres –diumenge se’n van fer uns cinc–, amb els corrents d’aigua menys agressius, si bé amb la dificultat que els troncs d’aigua amb què es traslladen els maeros pel riu estaven més amerats després de tota la nit flotant en l’aigua del Xúquer, la qual cosa els llevava estabilitat. «Dissabte eren dues persones les que podien fer el trànsit damunt de cinc troncs, però dumenge els cinc troncs només aguantaven una persona», diu Leo Part.

La «Maerà» finalitzava diumenge al migdia amb l’assistència de l’alcaldessa d’Antella, la socialista Eugènia Garcia, i amb la presència de la Muixeranga d’Alginet, que hi acudien per tercer any consecutiu a donar suport als maeros, als quals els han dedicat l’actuació en forma de reverència. Ho explica Mabel Roig, presidenta de la colla muixeranguera esmentada, qui també conta que bona part dels maeros formen part d’aquesta agrupació cultural. La colla ha fet un pilar de tres amb els maeros de pinya. «Ha sigut molt bonic, molt emotiu, perquè és un dia en què es barreja cultura, tradició i arrels». Aquest final és habitual en la Maerà, atès que en les primeres edicions hi acudia la muixeranga d’Algemesí per a tancar l’esdeveniment.

Ara, els maeros aspiren que la seua festa siga designada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Compten amb el suport de persones que impulsen esdeveniments similars, com ara els raiers de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, amb qui també comparteixen aspiració patrimonial.

En aquest esdeveniment de la Maerà també ha col·laborat el Diari La Veu del País Valencià, que també ha publicat dues fotogaleries, cadascuna corresponent a una de les jornades en què s’ha desenvolupat la «Maerà»: la de dissabte i la de diumenge.

Comparteix

Icona de pantalla completa