Diari La Veu del País Valencià
La «Maerà», jornada que recorda la tradició mil·lenària dels ganxeros, celebra la desena edició

Antella, a la Ribera Alta, celebra la desena edició de la «Maerà» aquest mateix cap de setmana, els dies 30 i 31 de juliol. Es tracta d’una activitat mil·lenària que recorda l’ofici dels ganxers i del transport fluvial de la fusta, tal com es va començar a desenvolupar al Xúquer, al Cabriel i en altres rius valencians al segle XII fins als anys seixanta del segle passat. L’activitat va ser recuperada per les trobades de Centres d’Ensenyament en Valencià a Antella el 2012, per la qual cosa enguany compleix la desena edició.

Dotats amb indumentàries tradicionals, els ganxers o «maeros» traslladen troncs fins l’assut d’Antella per tones, tal com es feia antigament. Recentment, els promotors de la festa han promogut el seu reconeixement com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, cosa que es decidirà al desembre.

L’Associació de Maeros del Xúquer, encarregada d’aquesta festa, han organitzat el trasllat de 30 tones de troncs d’entre 5 i 7 metres de longitud pel tram del Xúquer entre el paratge de l’illa de l’Esgoletja de Sumacàrcer i l’assut d’Antella, on arribaran diumenge cap a les 14 hores després d’un dia sencer d’activitat.

La festa l’organitza l’associació esmentada i hi col·laboren els ajuntaments d’Antella i Sumacàrcer i aquest mateix mitjà de comunicació, el Diari La Veu del País Valencià. Per a celebrar el desè aniversari s’organitzaran activitats culturals durant aquest cap de setmana com ara exposicions fotogràfiques, xerrades, tallers i projeccions audiovisuals a la Casa-Castell de les Comportes de la Sèquia Reial del Xúquer.

Si aquesta festa mil·lenària aconsegueix ser reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat se sumarà a la llista d’elements valencians que compten amb aquesta distinció: el Tribunal de les Aigües de València, el Misteri d’Elx, les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí i les Falles de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa